KD:n Essayah ja Östman: Liikennekaaresta sovittava parlamentaarisesti

22.4.2016 klo 11:38 Politiikka KD Lehti

Kristillisdemokraattien kansanedustajat Sari Essayah ja Peter Östman muistuttavat, että Suomen tiet ja rautatiet ovat kansallisomaisuutta. Liikennekaarestakin pitäisi sopia parlamentaarisesti.

– Suomen tiet ja rautatiet ovat kaikkien suomalaisten omaisuutta. Nykyinen hallitus ei omista väyläverkkoa, eikä voi yksin päättää sen tulevaisuudesta, Essayah ja Östman muistuttavat.

– Haja-asutusalueiden asukkaiden ja työn vuoksi henkilöautosta riippuvaisten kansalaisten kulut eivät saa nousta mahdollisessa uudessa mallissa

Hallituksen aloite väyläverkon yhtiöittämisestä ja liikenteen rahoituksen muuttamisesta pitää heidän mielestään asettaa parlamentaariseen valmisteluun, sillä merkittävä muutos vaatii kattavaa kansalaiskeskustelua ja laajaa yhteisymmärrystä.

Parlamentaarisessa valmistelussa lähtökohdaksi on otettava se, että väyläverkosto ja sen kehittäminen on jatkossakin poliittisen päätöksenteon piirissä.

Väyläverkon yhtiöittämisestä saatavat hyödyt ja haitat on arvioitava tarkasti ennen päätöstä. Erityisesti liikenteen uudet rahoitusmallien on oltava kestävällä pohjalla.

– Haja-asutusalueiden asukkaiden ja työn vuoksi henkilöautosta riippuvaisten kansalaisten kulut eivät saa nousta mahdollisessa uudessa mallissa, kansanedustajat vaativat.

Digitaalisten palveluiden parempi hyödyntäminen liikenteessä on oleellisen tärkeää. Palveluita kehittävää ja hintoja alentavaa vapaata kilpailua on edistettävä.

– Samalla tulee muistaa, että markkinaehtoisuus ja uudet mobiilipalvelut eivät ratkaise kaikkia ongelmia. Kattava väyläverkko ja toimivat liikennepalvelut on turvattava koko maassa.

Ylös