Sote-uudistuksessa eletään yhä takatalvea

28.4.2016 klo 17:20 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Päivi Räsänen ei saanut selkeää vastausta peruspalveluministeri Juha Rehulalta sosiaali- ja terveydenhuollon kokonaisuudistuksen tilasta. Aiemmin ministeri oli luvannut tuoda sote-uudistuksen ennenkuin ”lehtiä puhkeaa puihin.”

Kansanedustaja Päivi Räsänen muistutti eduskunnan kyselytunnilla, että silmuja on jo näkyvissä, mutta sote-uudistuksen avoinna oleviin kysymyksiin ei ole vielä saatu vastauksia.

– Siirtohinnoittelun ja korkovähennysoikeuksien avulla terveysfirmat voivat siirtää voittonsa ulkomaille. Tätähän tapahtuu jo nyt

– Onko hallitus päässyt eteenpäin tärkeissä kysymyksissä, kuten julkisten palveluiden integraatiossa, rahoituksen ja valinnanvapauskysymysten ratkaisussa. Mikä on tilanne, Räsänen kysyi.

Räsänen myös tiedusteli työterveyshuollon roolia tulevassa sote-ratkaisussa; jäisikö sen tehtäväksi ainoastaan työhyvinvoinnin ylläpitäminen.

Rehulan vastausta oli vertauskuvallinen: Ministeri kertoi, että takatalvi tuli sopivasti, jotta sote-projektiin saatiin lisäpäiviä. Hän muistutti, että Suomi on pitkä maa ja koivuun tulee lehtiä pohjoisessa huomattavasti myöhemmin kuin etelässä.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ei tyytynyt ministerin maalailuun vaan peräänkuulutti julkisten palveluiden yhtiöittämisen periaatteita tulevassa sote-ratkaisussa.

Essayah oli huolissaan siitä, että tuotetaanko terveyspalveluja yhä enenevässä määrin kansainvälisten terveysfirmojen vetoavulla ja miten varmistetaan niiden halukkuus maksaa veronsa Suomeen.

– Siirtohinnoittelun ja korkovähennysoikeuksien avulla terveysfirmat voivat siirtää voittonsa ulkomaille. Tätähän tapahtuu jo nyt, Essayah sanoi.

Ylös