Taloustilanne heikentää luottamusta eläketurvaan

11.6.2016 klo 08:45 Kotimaa KD Lehti

Varmuus, jatkuvuus ja läpinäkyvyys lisäävät luottamusta eläketurvaan. Luottamusta heikentävät eriarvoisuuden kokemukset, epäily eläkkeen riittävyydestä, heikko taloustilanne ja eläkejärjestelmän muutokset.

Tuoreessa Yhteiskuntapolitiikka-lehden artikkelissa (10.6.) analysoidaan kansalaisten näkemyksiä luottamuksesta eläketurvaan ja siihen vaikuttavista tekijöistä.

Vastaajien näkemysten perusteella luottamusta lisäävät erityisesti kokemukset lakisääteisen eläkejärjestelmän varmuudesta ja jatkuvuudesta sekä usko suomalaisen hyvinvointivaltion yleiseen luotettavuuteen ja toimivuuteen.

Naiset olivat miehiä useammin huolestuneita eläketurvan muutoksista ja heikennyksistä. Naisten vastauksissa korostuivat myös eriarvoisuus, epäoikeudenmukaisuus ja toimeentulon niukkuus.

Avoimuus, läpinäkyvyys ja riittävä informaatio tuotiin myös esille luottamusta lisäävinä tekijöinä. Vastaajat korostivat esimerkiksi eläkevarojen hoitamisen ja sijoittamisen läpinäkyvyyden merkitystä. Lisäksi avointa julkista keskustelua pidettiin tärkeänä.

Luottamusta vähentävät etenkin eriarvoisuuden ja epäoikeudenmukaisuuden kokemukset, epäily eläketurvan riittävyydestä, oman talouden tai kansantalouden epävakaa tila sekä väestön ikääntyminen ja eläkejärjestelmän jatkuvat muutokset. Myös yleinen epäluottamus politiikkaan mainittiin melko usein.

– Eriarvoisuuden ja epäoikeudenmukaisuuden kokemukset liitettiin monesti johonkin erityiskysymykseen kuten tuloeroihin tai vanhuuseläkeikään. Huoli eläketurvan riittävyydestä esimerkiksi työuran katkosten tai pienen palkan takia esiintyi usein näissä vastauksissa, erikoistutkija Jyri Liukko kertoo.

Liukon mukaan vastauksissa heijastuvat pitkälti samat teemat, jotka ovat olleet esillä mediassa.

Naiset olivat miehiä useammin huolestuneita eläketurvan muutoksista ja heikennyksistä. Naisten vastauksissa korostuivat myös eriarvoisuus, epäoikeudenmukaisuus ja toimeentulon niukkuus.

Eriarvoisuuden ja epäoikeudenmukaisuuden kokemuksia toivat eniten esiin vanhimmat eli 55–67-vuotiaat sekä vähiten koulutetut vastaajat.

Nuoremmat olivat puolestaan iäkkäämpiä vastaajia useamminhuolissaan väestökehityksestä ja sen aiheuttamista ongelmista eläkejärjestelmän kestävyydelle.

YP:n artikkeli perustuu laajan Luottamus eläketurvaan -tutkimuksen avovastausten analyysiin. Avokysymyksiin vastasi noin 700 henkilöä.

Ylös