Kristillisdemokraatit: Hallitus unohti budjettiriihessä vanhukset – inhimillisyysvaje kasvaa

2.9.2016 klo 12:08 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä pitää budjettiriihen tulosten suurimpana pettymyksenä, että hallitus unohti vanhukset eikä hoitajamitoituksen heikennystä peruttu.

Kotkaan ja Lappeerantaan kesäkokoukseensa suunnannut Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä lupaa olla kivenä kengässä ja muistuttaa vanhustenhuollon tilasta niin kauan, kunnes hoitajamitoitus asetetaan inhimilliselle tasolle.

Vanhusten hyvä hoito on KD-ryhmän mielestä ihmisarvokysymys. Myöhemmin syksyllä julkistettavassa vaihtoehtobudjetissaan ryhmä aikoo esittää resursseja, jotka takaisivat lisää hoitajia vanhuksille.

– On oikein, että hallitus toteutti kristillisdemokraattien vaatimukset päivähoitomaksujen korotusten peruuttamisesta sekä antaa kipeästi kaivatun maatalouden kriisipaketin

Samalla Kristillisdemokraattien kansanedustajat muistuttavat, että hallituksen budjettiriihessä lukkoon lyömien leikkausten ja korotusten kerrannaisvaikutukset ovat suurimmat juuri heikompiosaisilla.

Esimerkiksi kiinteistöveron alarajan korotus iskee loven monen pienituloisen arkeen, sillä se nostaa asumisen kustannuksia riippumatta siitä, asuuko vuokralla vai omassa asunnossa. Suurituloiset saavat verohuojennuksia, kun taas vähävaraisten ja heikoimmassa asemassa olevien etuuksista ja palveluista leikataan.

Lisäksi jo kevään kehyksissä päätetyt rajut leikkaukset jätettiin hallituksen budjettiriihessä voimaan ja ne heikentävät sosiaalista oikeudenmukaisuutta.

Indeksisidonnaisten etuuksien leikkaukset heikentävät muun muassa kansaneläkettä, takuueläkettä, rintamalisää, vammaistukea, työmarkkinatukea, työttömyyspäivärahaa, lapsilisää, sairauspäivärahaa, vanhempainpäivärahaa ja lastenhoidontukia.

Hallituksen budjettiriihestä saatiin Kristillisdemokraattien mielestä myös hyviä uutisia.

– On oikein, että hallitus toteutti kristillisdemokraattien vaatimukset päivähoitomaksujen korotusten peruuttamisesta sekä antaa kipeästi kaivatun maatalouden kriisipaketin.

– Myös KD:n ehdotus ansiosidonnaisen työttömyysturvan 100 viimeisen päivän käyttämiseksi palkkatukeen tai vaihtoehtoisesti starttirahana oman yrityksen käynnistämiseen näyttää etenevän, KD:n eduskuntaryhmä kiittää hallitusta kannanotossaan.

Vanhustenhuoltoon ja lasten ryhmäkokojen pienentämiseen KD-ryhmä olisi löytänyt varoja sokeriverosta, josta kuitenkin nyt luovutaan hallituksen esityksen mukaisesti.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmän mukaan sokeriverolla toisi terveysvaikutuksia ja noin 200-300 miljoonan lisätulot vuosittain.

Sokeriveron tuotolla saataisiin esimerkiksi vanhuksille enemmän hoitajia laitoksiin. Summalla voitaisiin lisäksi pienentää perusopetuksen ja varhaiskasvatuksen ryhmäkokoja.

Ylös