Sisäilmaongelmat ovat ratkaistavissa useimmilla työpaikoilla

14.9.2016 klo 08:30 Kotimaa Samuli Rissanen

Sisäilmaan liittyvät ongelmat ovat harmittavan yleisiä, mutta useimmiten ratkaistavissa. Sisäilmaongelmia voidaan ehkäistä esimerkiksi rakennuksen hyvällä kunnossapidolla.

Työterveyslaitos uskoo, että sisäilmaongelmat voidaan ratkaista useimmilla työpaikoilla.

Työpaikalla ongelmiin kannattaa varautua jo ennen kuin niitä ilmenee, niin ratkaiseminen sujuu helpommin.

Joskus sisäilmaongelmat kärjistyvät ja tunnelma kiristyy. Silloin tilanteen selvittämiseen saatetaan tarvita myös ulkopuolista asiantuntijaa. Varsinkin terveysriskeistä viestiminen vaatii ammattitaitoa

Sisäilmaryhmän perustaminen on Työterveyslaitoksen mukaan toimivaksi todettu käytäntö. Sisäilmaryhmään kuuluvat työntekijöiden, kiinteistöhuollon ja työterveyshuollon edustajat sekä esimies, työsuojelupäällikkö ja valtuutettu.

– Kun sisäilmaryhmässä sovitaan toimijoiden välisistä rooleista ja yhteisistä pelisäännöistä, on työpaikalla toimintamalli hankalampiinkin sisäilma-ongelmiin valmiina, vanhempi asiantuntija Katja Tähtinen Työterveyslaitoksesta kertoo.

Näin sisäympäristöön liittyvät asiat tulevat tutuksi ja ongelmien ratkaisemisesta tulee arkipäivän toimintaa. Keskeistä on Tähtisen mukaan avoin viestintä.

Joskus sisäilmaongelmat kärjistyvät ja tunnelma kiristyy. Silloin tilanteen selvittämiseen saatetaan tarvita myös ulkopuolista asiantuntijaa. Varsinkin terveysriskeistä viestiminen vaatii ammattitaitoa.

Sisäilmaongelmia voidaan Työterveyslaitoksen mukaan ehkäistä esimerkiksi rakennuksen hyvällä kunnossapidolla.

Työterveyslaitoksen vinkit ja faktat sisäilmaongelmien ehkäisyyn:

  • Hoida rakennuksen kuntoa ja korjaa viat heti. Kiinteistönomistaja vastaa rakennuksen ylläpidosta ja korjaamisesta.
  • Tunnista ja ratkaise ongelmat. Ongelmien taustalla on usein rakenteiden liiallinen kosteus ja ilmanvaihdon puutteet.
  • Selvitä koetut haitat ja oireet. Kosteus- ja homevauriot voivat lisätä hengitystieoireita ja astmaa, mutta eivät muita sairauksia. Haitat ja oireilut ovat usein ohimeneviä.
  • Arvioi aina kokonaisuus. Tilojen käyttäjien kokemukset pitää arvioida yhdessä teknisten selvitystulosten kanssa. Käyttäjien kokemuksiin vaikuttavat rakennuksen ominaisuuksien lisäksi psykososiaalinen kuormitus, huolestuneisuus, pelot, työilmapiiri ja yksilölliset tekijät.
  • Ratkaise ongelmat yhteistyössä. Sisäilmaongelmien ratkaiseminen kuuluu ensisijaisesti työnantajalle ja kiinteistön omistajalle, mutta myös henkilöstön, työsuojelun ja työterveyshuollon edustajilla oma roolinsa ja tehtävät.
  • Viesti usein ja avoimesti. Avoin viestintä poistaa turhia huolia, lisää luottamusta ja helpottaa ratkaisun löytymistä. Viestintä kannattaa miettiä etukäteen.
  • Toimi ennakoivasti myös sisäilmaryhmässä. Sisäilmaryhmä kokoaa sisäilmaongelman osapuolet saman pöydän ääreen. Ryhmä ei ole pelkästään ongelmatilanteiden käsittelyä varten vaan myös ennakoivan toiminnan koordinoija.
Ylös