”Hallituksen esitys yrittäjävähennykseksi antaa henkistä tsemppiä, mutta on kallis”

13.10.2016 klo 09:59 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit ovat jo pitkään ajaneet yrittäjävähennystä, ja ovat tyytyväisiä, että se vihdoin saadaan aikaiseksi. Verovähennyksen olisi kuitenkin pitänyt hyödyttää enemmän pienituloisia yrittäjiä.

Kristillisdemokraattien pitkään vaatima yrittäjävähennys on vihdoin toteutumassa kolme vuotta sen jälkeen, kun KD-ryhmän puheenjohtaja Peter Östman jätti ensimmäisenä allekirjoittajana lakialoitteen yrittäjävähennyksestä.

Östman muistuttaa, että KD on pitkään vaatinut myös perintöveron kohtuullistamista ja poistamista erityisesti sukupolvenvaihdostilanteessa, ja nyt tämäkin toteutuu.

– Enemmänkin tämä on henkinen tsemppiveroale, tosin aika kallis sellainen

Sen sijaan KD suhtautuu hyvin kriittisesti yleisen kiinteistöveroprosentin alarajan korotukseen, ja toivoo, että hallitus vielä voisi perääntyä asiassa.

Erityisesti maaseudulla ongelmana on, että kiinteistöjen verotusarvot ovat jotain muuta kuin mitä niistä todellisuudessa tällä hetkellä maksetaan.

– Kiinteistövero nousee koko ajan ja toisaalta asuntojen verotusarvoista ei saa enää markkinoilla samaa arvoa, Essayah sanoo.

Toisaalta hallituksen yrittäjille suuntamaan verovähennystä moitittiin siitä, että se ei suosi pienituloisia yrittäjiä.

– Minkä ihmeen takia sellaiset hyvin käsityövaltaista työtä tekevät yrittäjät, kuten vaikkapa kampaajat tai erimerkiksi suutarit tai fysioterapeutit, eivät saisi saada vähän enemmän, Essayah ihmetteli.

Hän huomautti, että näissä yrityksissä arvonlisävero on ikään kuin lisävero sen vuoksi, että käsityövaltaisilla yrittäjillä ei ole juurikaan mahdollisuuksia vähentää alvia.

Itsekin yrittäjänä toistakymmentä vuotta toiminut kansanedustaja Antero Laukkanen arvioi, että verovähennyksen painopisteen olisi pitänyt olla pienituloiselle yrittäjälle suurempi. Hän uskoi, että yrittäjävähennys jääkin vaikutuksiltaan vähäiseksi.

– Tosiasia on kyllä se, että 600 euroa tai edes 3 000 euroa ei kyllä kannusta palkkaamaan yhtään ketään.

– Enemmänkin tämä on henkinen tsemppiveroale, tosin aika kallis sellainen. 120 miljoonaa euroa olisi voinut tässä tilanteessa harkita toisellakin tavalla käytettäväksi. Että siinä mielessä, vaikka me kristillisdemokraatit olemme ehdottomasti tämän esityksen kannalla ja pidämme sitä hyvänä, sen painopiste on epäonnistunut, Laukkanen sanoo.

Ylös