”Kun puhutaan näkymättömistä sukupuolista, on aihetta kysyä, että mitä?”

19.10.2016 klo 10:59 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraatit nostivat Opetushallituksen Tasa-arvo on taitolaji-oppaan tikun nokkaan jo viime keväänä. KD:n eduskuntaryhmä kirjelmöi Opetushallituksen pääjohtajalle ja kutsui viraston edustajat ryhmään kuultaviksi.

Prosessin päätteeksi kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen jätti Opetushallituksen oppaasta oikeuskanslerille valituksen.

– Hienoa, että vanhemmat ovat hereillä. Ainoa, joka ei ole hereillä, on Opetushallitus

Laukkanen perustelee kanteluaan sillä, että Opetushallituksen Tasa-arvo on taitolaji-opas rikkoo lakia, sillä se ei noudata tasa-arvolain mukaista jakoa kahteen sukupuoleen.

Opas ohjeistaa kouluja puhuttelemaan lapsia etunimillä, ei tytöiksi tai pojiksi.

Oppaassa todetaan muun muassa, että jokaisella tulee olla oikeus itse määritellä, millainen tyttö tai nainen, poika tai mies hän on, vai kokeeko hän olevansa muunsukupuolinen eli jotain naiseuden ja mieheyden ulkopuolella tai sukupuolten välissä.

Helsingin Sanomien eilisen uutisen jälkeen oppaan sisältö huolestutti laajemmin suomalaiset vanhemmat.

Laukkasen mukaan opas sekoittaa tasa-arvolain termit puhumalla, että sukupuolia on monta. Termejä sukupuoli ja sukupuoli-identiteetti käytetään sekaisin, vaikka lainsäädäntö erottaa ne toisistaan.

– Hienoa, että vanhemmat ovat hereillä. Ainoa, joka ei ole hereillä, on Opetushallitus. En ole vielä tavannut yhtään henkilöä, joka lukiessaan uutta Opetushallituksen tasa-arvo-opasta, ei olisi ollut hämillään ja ihmeissään sen sisällöstä.

– Jos Opetushallitus tosiaan on sitä mieltä, ettei oppaassa ole mitään ihmeellistä ja poikkeavaa, niin suosittelen selkokielikurssia. Siinä vaiheessa, kun aletaan puhua näkymättömistä sukupuolista ja identiteeteistä, on vain normaalia kysyä, että mitä?, Laukkanen sivaltaa.

Ylös