Uudet kävijät löysivät Helsingin kirjamessut – yli 80 000 vierailijaa

31.10.2016 klo 10:21 Kotimaa KD Lehti

Suomen suurimmassa kirjallisuustapahtumassa Helsingin Kirjamessuilla kävi tänä vuonna entistä enemmän ensikertalaisia.

Kirjamessulla ja samanaikaisessa Viini ja Ruoka -tapahtumassa vieraili neljän päivän aikana 80 100 kävijää. Tämä on viime vuotista hiukan enemmän. Kirjamessuille ensisijaisesti tulleista kävijöistä peräti 19 % oli kävijätutkimuksen mukaan messuilla ensimmäistä kertaa.

Keski-ikä on laskenut tasaisesti muutamien viime vuosien aikana ja on nyt 40 vuotta. Kirjamessuilla on panostettu paljon erityisesti nuorten ohjelmiin.

Katar TNS:n kävijätutkimukseen vastanneista hiukan yli puolet (53 %) oli vieraillut viime vuonna kirjamessuilla ja reilu neljännes (26 %) oli käynyt joskus kirjamessuilla. Ensimmäistä kertaa kirjamessuilla käyneiden määrä oli kasvanut 5 prosenttiyksikköä. Kirjamessuilla kävi nyt entistä nuorempia, sillä kävijöiden keski-ikä oli laskenut lähes kahdella vuodella. Keski-ikä on laskenut tasaisesti muutamien viime vuosien aikana ja on nyt 40 vuotta. Kirjamessuilla on panostettu paljon erityisesti nuorten ohjelmiin.

Kirjamessuilta kävijät ostivat keskimäärin viisi kirjaa. He olivat erittäin tyytyväisiä tarjontaan (98 %) ja kävijöistä 95 % kertoi tulevansa myös ensi vuonna kirjamessuille. Vuodessa kirjamessujen kävijät lukevat keskimäärin 17 kirjaa vuodessa ja ostavat 13 kirjaa.

Sähköinen kirja kiinnostaa entistä enemmän. Kävijätutkimukseen vastanneista  19 % on lukulaite sähköisten kirjojen lukemiseen.  Kävijöistä 25 % oli lukenut sähköistä kirjaa, mutta ei omista lukulaitetta. Tämä luku oli kasvanut viime vuodesta 11 prosenttiyksikköä.

Helsingin Kirjamessujen ohjelmajohtaja Jan Erola oli tyytyväinen tapahtumaan.

– Uusien kävijöiden tavoittamisen lisäksi tapahtuma herätti myös paljon uusia ajatuksia. Messujen viimeisenä päivänä sunnuntaina koulutusvientikeskustelussa Saku Tuominen esitti ajatuksen, että Suomeen perustettaisiin koulutuksen ’Nobel-palkinto’ innostamaan koulutusosaamisen vuorovaikutusta, kertoo Erola.

Helsingin Kirjamessut sekä Viini ja Ruoka -tapahtuma järjestetään ensi vuonna 26.–29.10.2017 Messukeskuksessa.

Kantar TNS haastatteli kirjamessujen aikana 200 kävijää satunnaisotoksella. Haastattelu on tehty samanmuotoisena myös edellisillä kirjamessuilla.
Helsingin Kirjamessut 27.–30.10.2016 kokosi Messukeskukseen 314 näytteilleasettajaa. Viidellätoista ohjelmalavalla oli 800 erilaista ohjelmaa ja yli 1000 esiintyjää, joista 48 on kansainvälisiä kirjailijavieraita. Tänä vuonna teemoina olivat Pohjoismainen kirjallisuus ja kulttuuri, Aikamme siirtolaiset ja Sivistys – Kansakoulu 150 v.
Messukeskus järjesti Helsingin Kirjamessut 16. kertaa Kirjakauppaliiton ja Suomen Kustannusyhdistyksen toimeksiannosta. Helsingin Kirjamessut on Suomen suurin kirja-alan tapahtuma ja valtakunnallisesti merkittävä kulttuurifoorumi.  Helsingin Kirjamessujen yhteydessä on Antikvaariset Kirjamessut, jotka järjestetään yhteistyössä Suomen Antikvaariset Kirjakauppiaat ry:n ja Suomen Antikvariaattiyhdistyksen kanssa. Messuilla on myös postimerkkialue, jossa on Postimerkkimessut.

 

 

Ylös