SOSTE: Tavoitteena paremmat ja tasa-arvoisemmat sote-palvelut oikeaan aikaan

2.11.2016 klo 08:29 Politiikka KD Lehti

SOSTE antoi lausunto hallituksen sote- ja maakuntauudistuksesta. Tavoitteena on paremmat ja tasa-arvoisemmat palvelut oikeaan aikaan.

SOSTE eli Suomen sosiaali ja terveys ry on antanut lausunnot sote-uudistuksen järjestämislaista ja maakuntauudistuksesta.

SOSTE on huolissaan eri väestöryhmien ja alueiden eriarvoisuudesta. Sote-uudistus on välttämätön suunnan kääntämiseksi kohti laadukkaampia ja vaikuttavampia palveluja.

SOSTEn näkemyksen mukaan sote-lakipaketissa esitetyt keinot eivät riittävästi tue uudistukselle asetettuja tavoitteita. Palveluverkoston pirstaloituminen on uhka, joka on otettava vakavasti.

– Lailla ei tule määrätä tiettyä tapaa järjestää palvelutoiminta, esimerkiksi velvoittaa yhtiöittämiseen

– Sosioekonomisten hyvinvointi- ja terveyserojen kaventaminen ei onnistu, jos palveluja merkittävästi karsitaan tai asiakasmaksuja nostetaan.

– Tämä uhka on ilmassa, kun tuottajarakenne hajautuu ja valinnanvapaus lisää tarjontaa ja sen kautta kuluja. Kun samalla tavoitellaan 3 miljardin kustannusten leikkausta, SOSTEn pääsihteeri Vertti Kiukas sanoo.

Eri palveluntuottajien keskinäinen integraatio on varmistettava, jotta erityisesti paljon sote-palveluja käyttävien ihmisten hoitoketjuista saadaan toimivia. Maakuntien välisen työnjaon ja yhteistyön on toimittava saumattomasti.

Myös maakuntien ja kuntien välinen yhteistyö on tärkeää, koska kunnilla säilyy vastuu hyvinvoinnin ja terveyden edistämisestä.

– On varattava riittävät resurssit sote-palveluiden kokonaisuuden kannalta tärkeisiin, palvelujen kehittämiseen liittyviin hyvinvointi-investointeihin. Maakunnille on annettava toiminnallista ja taloudellista liikkumavaraa kullekin alueelle parhaiten soveltuvien ratkaisujen hakemiseen.

– Lailla ei tule määrätä tiettyä tapaa järjestää palvelutoiminta, esimerkiksi velvoittaa yhtiöittämiseen, pääsihteeri Kiukas sanoo.

SOSTEn mukaan maakuntastrategiassa on määriteltävä asukkaiden osallistumis- ja vaikuttamiskanavat. Asukkaat on otettava mukaan erityisesti sote-palveluiden valmisteluun ja kehittämiseen.

SOSTE on valtakunnallinen kattojärjestö, joka kokoaa yhteen yli 280 sosiaali- ja terveysalan järjestöä ja yhteisöä.

 

Ylös