Viisipäiväinen postinjakelu säilyy maaseudulla

7.11.2016 klo 08:59 Politiikka Samuli Rissanen

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner esittää, että viisipäiväinen postinjakelu säilyy maaseudulla.

Liikenne- ja viestintäministeriö on lähettänyt lausunnoille esityksen postilain uudistamisesta. Lakiuudistuksen tavoitteena on uudistaa postisääntelyä vastaamaan paremmin nykyisiä asiakastarpeita ja turvata postipalveluiden saatavuus koko Suomessa mahdollistamalla uudenlainen, yrittäjäpohjainen jakelutoiminta sekä hyödyntämällä digitalisaatiota.

Uudistetun postilain on tarkoitus tulla voimaan kesällä 2017

Liikenne- ja viestintäministeri Anne Bernerin mukaan postilakia ja yleispalveluvelvoitetta on tarpeen uudistaa, jotta voidaan turvata kattavat postipalvelut koko Suomessa. Lakiesitys mahdollistaa yhdessä liikennekaaren kanssa jakelupalveluiden yhdistelyn ja kilpailuttamisen.

– Näiden uudistusten toteutuessa postinjakelu voitaisiin edelleen toteuttaa viitenä päivänä viikossa myös maaseudulla. Samalla uudistus synnyttäisi haja-asutusalueille uudet jakelumarkkinat, joille pääsisi syntymään myös uutta yrittäjyyttä, liikenne- ja viestintäministeri Anne Berner kertoo.

Voimassa olevassa postilaissa säädetään tällä hetkellä kirjepostitoiminnasta sekä postin peruspalvelutasosta, eli niin kutsutusta yleispalvelusta.

Liikenne- ja viestintäministeriön esityksen mukaan yleispalvelukirjeiden jakelu jatkuisi viitenä päivänä viikossa niillä alueilla, joissa ei ole sanomalehtien ylläpitämää jakeluverkkoa, eli lehtien varhaisjakelua.

Esityksessä ehdotetaan, että postin yleispalvelun sääntelyä kevennettäisiin postin keräilyn, jakelun sekä kirjeiden kulkunopeuksien osalta. Taajama-alueilla, joissa on tarjolla sanomalehtien varhaisjakelu, laki antaisi mahdollisuuden poiketa viisipäiväisestä jakelusta ja sallisi vähintään kolmipäiväisen jakelun.

Lisäksi esityksessä ehdotetaan näkövammaisille lähetettävien pistekirjoituslähetysten muuttamista maksuttomiksi. Esityksessä myös sallittaisiin jakelu kerrostaloissa lokerikkoihin huoneistokohtaisten postiluukkujen ohella.

Uudistetun postilain on tarkoitus tulla voimaan kesällä 2017.

 

Ylös