Kasvukeskuksiin suuntaava haluaa hyväkuntoisen asunnon läheltä työpaikkaa ja harrastuksia

17.11.2016 klo 10:38 Kotimaa Samuli Rissanen

Suomen käytettyjen välitettyjen asuntojen kauppakertymä oli tammi-lokakuussa 2,2 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin. Etenkin uudet kerrostaloasunnot tekivät kauppansa.

Kiinteistönvälitysalan Keskusliitto KVKL:stä kerrotaan, että uusien asuntojen kauppamäärä kasvoi tammi-lokakuussa käytettyjä asuntoja suhteessa selvästi enemmän eli reilut 28 prosenttia edellisvuoden vastaavaa aikaa verrattuna.

Vanhojen kerrostaloasuntojen kauppa kasvoi 1,7 prosenttia myös lokakuussa viime vuoteen nähden. Käytettyjen rivitaloasuntojen ja omakotitalojen kauppa sen sijaan otti lokakuussa joitakin prosentteja takapakkia viime vuodesta.

– Tänä vuonna käytettyjen asuntojen kaupassa vuoden alku sekä heinäkuu ja lokakuu ovat olleet viime vuotista hiljaisempia kuukausia

Kaikkiaan käytettyjen asuntojen toteutunut kauppamäärä oli tammi-lokakuussa noin 2,2 prosenttia suurempi kuin vuotta aiemmin.

Kasvussa olivat kerrostalot noin 3,6 prosentin ja rivitalot reilun 2 prosentin kasvulla edellisvuoteen verrattuna. Sen sijaan käytettyjen omakotitalojen kauppa on pudonnut tammi-lokakuussa vajaalla prosentilla vuodentakaiseen verrattuna.

– Tänä vuonna käytettyjen asuntojen kaupassa vuoden alku sekä heinäkuu ja lokakuu ovat olleet viime vuotista hiljaisempia kuukausia. Muutoin olemme tänäkin vuonna olleet edellisvuoteen nähden maltillisella kasvu-uralla,  KVKL:n toimitusjohtaja Jukka Malila tiivistää tuoreen tilanteen.

Malilan mukaan kasvukeskuksiin suuntaava suomalainen haluaa tällä hetkellä asunnokseen mieluusti käyttötarpeita vastaavan hyväkuntoisen asunnon, joka sijaitsee kohtuullisella etäisyydellä työstä, opiskelupaikasta ja harrastuksista.

Olipa asunto sitten uusi tai käytetty, kiinnostusta oman asunnon hankintaan tukee edelleen maassa jatkuva muuttoliike, alhainen korkotaso, jatkuva vuokrien nousu sekä sopivien vuokra-asuntojen puute.

Kauppamäärissä Suomen käytettyjen asuntojen kaupan viime vuosien pohjakosketus koettiin vuonna 2014, josta vuonna 2015 noustiin viitisen prosenttia ylöspäin. Tänä vuonna kasvu on jatkunut, mutta vaimeampana.

Ylös