Hallitus kertoo ilmasto- ja energiastrategiansa

24.11.2016 klo 09:13 Politiikka Samuli Rissanen

Hallituksen on määrä kertoa energia- ja ilmastostrategiastaan tänään. Kyseessä on laaja kansallinen ohjelma vuodelle 2030. Alkuperäisten tavoitteiden mukaisesti muun muassa hiilen energiakäytöstä luovuttaisiin ja uusiutuvan energian osuus nostettaisiin yli 50 prosenttiin.

Hallitus aikoo julkistaa tänään vaalikauden tärkeimmät energia- ja ilmastopoliittiset tavoitteensa.

Ilmasto- ja energiastrategiassa hallitus linjaa keinot, joilla Suomi hoitaa EU:n ilmastopolitiikan ja Pariisin ilmastosopimuksen velvoitteet.

Liiikenteen päästövähennysten ohella päätöslistalla ovat muun muassa tuulivoimatukien jatkaminen, sähkömarkkinoiden ongelmiin puuttuminen ja kivihiilen kielto

Liiikenteen päästövähennysten ohella päätöslistalla ovat muun muassa tuulivoimatukien jatkaminen, sähkömarkkinoiden ongelmiin puuttuminen ja kivihiilen kielto.

Hallituksen tavoitteena on muun muassa, että vuonna 2030 liikenteessä käytettävistä polttoaineista vähintään 40 prosenttia olisi uusiutuvia biopolttoaineita.

Hallitus aikoo leikata tuntuvasti tukeaan uusiutuvalle energialle. Helsingin Sanomien (24.11) mukaan tuki uusiutuville energiamuodoille olisi parikymmentä miljoonaa euroa vuodessa, kun nykyjärjestelmässä tukisummat nousevat ensi vuosikymmenellä noin 300 miljoonaan vuosittain.

Uusiutuvalle energialle annettaisiin uusi tukipaketti, mutta kriteerit olisivat aiempaa tiukemmat ja tuki jaettaisiin kilpailuttamalla.

Lisäksi hallitus aikoo käynnistää valmistelun laista, jolla kielletään kivihiilen käyttö. Täyskiellosta ei olisi kyse, vaan hiilen käyttö olisi sallittua teollisissa prosesseissa ja varmuuspolttoaineena.

MTV puolestaan kertoo, että tuulivoiman ympäristö- ja terveyshaitoista tehdään selvitys. Sitä ennen tuulivoimalle ei myönnetä uusia tuotantotukia.

Hallituspuolueista erityisesti perussuomalaiset on profiloitunut tuulivoiman vastustajina.

Perussuomalaisten puoluevirkailija Matti Putkonen väitti lokakuussa, että tuulivoiman synnyttämät infraäänet aiheuttavat lepakoiden räjähtämisen. Asiantuntija kumosi sittemmin väitteen.

 

Ylös