Syyrian kristityt tuovat toivoa tuhoutuneen Aleppon hätään

26.11.2016 klo 08:00 Ulkomaat Samuli Rissanen

Syyriassa toimii henkensä uhallakin joukko lähimmäistensä auttamiseen omistautuneita kristittyjä. Lääkäri-pastori Jany Haddad on yksi heistä. Hän työskentelee kirurgina ja toimii babtistiseurakunnan pastorina Aleppossa.

Syyrialainen Jany Haddad on kuusikymppinen kristitty kirurgi, joka on jäänyt sodan runtelemaan Aleppoon auttaakseen lähimmäisiään. Syyrian toiseksi suurimman kaupungin kristitty vähemmistö on pieni, mutta viisivuotisen sodan aikana useat heistä ovat kyenneet tarjoamaan henkistä ja materiaalista tukea aleppolaisille.

Haddad johtaa Pyhän Luukkaan klinikkaa Aleppossa. Hän on myös perustanut Living Hope for Families–järjestön Libanonissa ja kristillisen lääkintäjärjestön, ACMA:n Armeniassa.

Haddad on suomalaisen Patmos lähestysjärjestön yhteyshenkilö Syyriassa. Hän on kysytty puhujavieras, aiheinaan pakolaiset, sodan uhrit ja vainotut kristityt.

– Media on niin korruptoitunut, ettei se kerro oikeasta todellisuudesta vaan esittää vain puolitotuuksia

Tällä viikolla hän on ollut Patmoksen kutsumana vierailulla Suomessa. Pääsääntöisesti Haddad kiertää seurakunnissa, mutta viikon aikana hän ehti pistäytyä myös Kristillisdemokraattien kansanedustajien vieraana eduskunnassa.

Hän kertoi Kristillisdemokraateille, että Aleppo on humanitaarinen katastrofi. Kaksi kolmasosaa kaupungin infrastruktuurista on tuhoutunut, mukaan lukien suurin osa kaupungin sairaaloista. Kaikesta on pulaa.

Patmoksen tuella Aleppossa on tällä hetkellä käynnissä kristittyjen orpojen ja leskien auttamiseen keskittyvä ohjelma sekä hätäapuohjelma. Kerätyillä varoilla ylläpidetään niin ikään lääkäriklinikkaa ja kaivetaan muun muassa kaivoja.

Haddadin näkemykset Syyrian sodasta poikkeavat siitä informaatiosta, jota länsimaissa on totuttu ottamaan tiedotusvälineiden kautta vastaan. Haddad kertoo, että Syyrian kristittyjen olot ovat olleet turvatuimmat presidentti Basr Al-Assadin hallinnon alaisuudessa.

Hänen mielestään Venäjän osallistuminen äärijärjestö Isisin vastaiseen rintamaan on ollut asialle eduksi.

Sen sijaan läntinen media ei saa Haddadilta kovin korkeaa arvosanaa.

– Media on niin korruptoitunut, ettei se kerro oikeasta todellisuudesta vaan esittää vain puolitotuuksia, hän kritisoi.

Ylös