KD:n ryhmä Kuntaliiton valtuustossa: ”Sote-uudistuksessa on säilytettävä oikeus perusturvaan”

30.11.2016 klo 07:49 Politiikka Kristiina Kunnas

Kristillisdemokraattien ryhmä Kuntaliiton valtuustossa vaatii, että Kuntaliiton pitää pystyä varmistamaan, ettei kuntien rahoitusasema romahda. Kuntaliiton valtuusto oli koolla Helsingissä.

Kristillisdemokraattien ryhmä Kuntaliiton valtuustossa puolustaa jokaisen ihmisen yhtäläista ihmisarvoa fyysisestä tai henkisestä kunnosta, varallisuudesta tai asuinpaikasta riippumatta. Sote-uudistuksessa on oltava asiakaslähtöisiä ja huomioitava jokaisen kuntalaisen oikeus kohtuulliseen perusturvaan.

Kuntaliiton valtuusto kokoontui viime viikolla.

– Uudet demokratian muodot ja sovellutukset eivät saa jättää kokonaisia ihmisryhmiä heitä koskevien päätöksentekoon liittyvien prosessien ulkopuolelle, sanoi KD:n Sven Grankulla.

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä haluaa, että henkisesti tai fyysisesti sairailla, vammaisilla ja vanhuksilla pitää olla aito mahdollisuus olla vaikuttamassa demokraattiseen päätöksentekoon.

– Mikäli sosiaalisen median osuus poliittisessa vaikuttamisessa kasvaa liian suureksi, innokkaimmat some-vaikuttajat valtaavat selvästi demokraattista osuuttaan suuremman vaikutusvallan niiltä, jotka eivät halua, ehdi tai voi surffata somen aalloilla, totesi Sven Grankulla KD:n puheenvuorossa.

Uusi teknologia pitää ottaa sote-palveluissa mahdollisuuksien mukaan käyttöön.

On varmistettava, että myös esimerkiksi haja-asutusalueilla vanhukset ja muut hoidon tarpeessa olevat asukkaat saavat tarvitsemansa henkilökohtaisen lähipalvelun.

– Samalla on kuitenkin varmistettava, että myös esimerkiksi haja-asutusalueilla vanhukset ja muut hoidon tarpeessa olevat asukkaat saavat tarvitsemansa henkilökohtaisen lähipalvelun.

Kristillisdemokraattien valtuustoryhmä muistuttaa, että kuntaliiton pitää pystyä varmistamaan, ettei kuntien rahoitusasema romahda.

– Verokatto yhdistettynä vuosituloutuksen pienenemiseen alle puolueen voi aiheuttaa luottoluokituksen alenemisen tasolle, jossa hyödylliset ja välttämättömätkin investoinnit tulevat selvästi hankalammiksi. Jos lisäksi lainojen korkokanta tässä yhteydessä nousee, tilanne vaikeutuu entisestään.

Kristillisdemokraattien ryhmä on sitä mieltä, ettei verokatto ole hyödyllinen ratkaisu.

Kuntaliiton strategiassa yhtenä painopistealueena on Yhteistyötä yli rajojen.

– Tätä yhteistyötä pitää kehittää myös kunnissa, etenkin enemmän kansalaisyhteiskunnan suuntaan, yli puoluerajojen. Monet ihmiset ovat pettyneitä puolueisiin ja haluavat vaikuttaa mieluummin poliittisesti neutraalin kansalaistoiminnan muodossa. Erityisesti maakuntauudistuksen tullessa kuntien ja maakuntien on muodostettava asukkaiden ja yhteisöjen parhaaksi toimiva kokonaisuus.

Kristillisdemokraattien ryhmä ilahtui erityisen paljon, kun Kuntaliitto otti yhdeksi johtolauseekseen saman kuin KD:n ehdokkaalla Sari Essayah’lla oli vaalisloganina viime presidentinvaaleissa: Askeleen edellä.

– Tämä teema kuvastaa hyvin, kuinka meidän kaikkien on toimittava hyvässä yhteistyössä, jotta muutokset menisivät suunnitellusti. Kuntia ja maakuntia pitää tukea muutoksien hallinnassa ja ennakoinnissa.

 

 

Ylös