Veripalvelu etsii O-negatiivisen veren luovuttajia

7.12.2016 klo 10:08 Kotimaa Samuli Rissanen

Veripalvelu etsii lisää O negatiivisen eli hätäveriryhmän luovuttajia. O negatiivinen on hätäverta, jota annetaan ensimmäisenä onnettomuuksissa ja kiireellisissä leikkauksissa. Se voi pelastaa jokaisen.

Veripalvelu toivoo saavansa reserviinsä lisää erityisesti hätäveriryhmän (O RhD negatiivinen) luovuttajia, jotka saapuisivat luovuttamaan säännöllisesti.

Onnettomuustilanteissa hengenvaarallisesti vuotavan potilaan veriryhmää ei ehditä usein määrittämään, jotta hänelle voitaisiin antaa oman veriryhmänsä mukaisia verivalmisteita.

Silloin potilaan voi pelastaa varmimmin hätäveri, eli O RhD negatiivinen veri, joka sopii kaikille.

Vain viidellä prosentilla suomalaisista on hätäverta (O RhD negatiivinen), joka voi pelastaa henkiä hätätilanteissa.

Kaikista verenluovuttajista 7 prosenttia on O negatiivisia. Vaikka muiden veriryhmien veren käyttö on laskussa, niin O negatiivisen tarve ei ole vähentynyt samassa suhteessa.

– Tarvitsemme enemmän O negatiivisia luovuttajia, koska hätäverta käytetään sairaaloissa suhteellisesti enemmän kuin luovuttajia väestössä on.

– Nykyään joudumme kutsumaan usein samoja ihmisiä, mutta säännöllisistä luovuttajista kaikki eivät voi aina auttaa esimerkiksi flunssan tai muun väliaikaisen esteen vuoksi, verenluovutuksen johtaja Satu Pastila kertoo.

Jopa yksittäinen potilas voi lisätä O negatiivisen veriryhmän tarvetta rajustikin. Kiireellisissä leikkauksissa ja suurissa äkillisissä verenvuodoissa potilas voi tarvita jopa kymmeniä pusseja verta kerralla.

Ylös