Haminan ja Imatran surmat hämmentävät-ovatko mielenterveyspalvelut ajan tasalla?

8.12.2016 klo 17:21 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus kysyi eduskunnan kyselytunnilla, ovatko mielenterveyspalvelut ajan tasalla. Haminan ja Imatran taannoisten surmatöiden tekijöiden taustalla arvioidaan olevan mielenterveyden ongelmia, joihin oli yritetty myös saada apua.

Haminassa poika surmasi vanhempansa ja Imatralla nuori mies ampui kolme naista kuoliaaksi. Surmatöiden tekijöiden taustalla oli mielenterveyden ongelmia, joihin oli yritetty myös hakea apua.

Imatran ja Haminan tapaukset herättävät Tanuksen mukaan huolen siitä, ovatko mielenterveyspalvelut Suomessa ajan tasalla

Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja, kansanedustaja Sari Tanus muistutti eduskunnan kyselytunnilla, että esimerkiksi täysi-ikäiselle voi olla vaikea saada apua, vaikka vanhemmat sitä kuinka yrittäisivät.

Imatran ja Haminan tapaukset herättävät Tanuksen mukaan huolen siitä, ovatko mielenterveyspalvelut Suomessa ajan tasalla.

Tanus kysyi myös, kuinka tämänkaltaisia tragedioita voitaisiin jatkossa parhaiten estää.

Perhe- ja peruspalveluministeri Juha Rehulan mukaan vastuussa on ammattilainen, esimerkiksi lääkäri tai psykologi, joka kohtaa asiakkaan. Rehula muistutti, että useimmiten ammattilaisen tekemä päätös on ollut oikea.

Samalla ministeri viittasi lakiin itsemäärämisoikeudesta, joka osaltaan vaikuttaa siihen, millaisia ratkaisuja ammattilainen voi tehdä, kun diagnoosi on annettu.

– Alle 25-vuotiaalla on lisäksi subjektiivinen oikeus näihin palveluihin, ministeri vastasi.

Ylös