”Heikoimmilta leikkaaminen ei ole tuonut taloudellista tasapainoa” – KD:n Östman suomii hallitusta

14.12.2016 klo 12:00 Politiikka KD Lehti

– Hallitus ei ole saanut velkaantumiskehitystä käännettyä, mutta silti se on kohdistanut rajuja leikkauksia pääosin heikoimmassa asemassa oleviin, toteaa Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja ja valtiovarainvaliokuntavastaava Peter Östman.

Peter Östman sanoo, että Kristillisdemokraatit jättää tästä syystä nyt ensimmäistä kertaa tälle hallitukselle budjetista epäluottamuslauseen. Lukuisia leikkaustoimia on perusteltu taloudellisilla seikoilla, mutta laihoin tuloksin.

Hallitus on kohdistanut rajuja leikkauksia pääosin heikoimmassa asemassa oleviin. KD jättää tästä syystä nyt ensimmäistä kertaa tälle hallitukselle budjetista epäluottamuslauseen.

Östman muistuttaa mieliin, miten jakautunutta kansamme on. Osalla menee todella heikosti.

– Kymmenet tuhannet suomalaiset seisovat viikoittain leipäjonoissa. Lähes 400 000 kansalaisella on maksuhäiriömerkintä. Suurin ryhmä maksuhäiriöisissä ovat 25–44 -vuotiaat miehet.

– Onko meillä varaa tällaiseen nuorten ihmisten syrjäytymiseen? hän kysyy.

Kristillisdemokraattien eduskuntaryhmä ei hyväksy esitettyjä leikkauksia kaikkein heikoimmassa taloudellisessa tilanteessa olevien indeksisidonnaisiin etuuksiin, kuten vähimmäispäivärahoihin, eläkkeisiin ja asumistukeen. Ryhmän mielestä takuueläkkeen tasoa pitäisi leikkauksen sijasta korottaa sekä perua lääkekorvauksiin ja vanhusten hoivaan esitetyt leikkaukset.

– Hallitus ei palauttanut vanhusten hoitajamitoituksesta leikkaamiaan varoja. Keskustelu aiheesta vaimeni aivan turhaan. Tosiasiallisesti vanhusten tilannetta on heikennetty, toisin kuin hallitus on antanut viestinnällään ymmärtää.

Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän esitysten pääpaino on paitsi sosiaalista oikeudenmukaisuutta lisäävissä toimissa myös koulutuksessa sekä tutkimus-, kehitys- ja innovaatiotoiminnassa sekä nuoriin kohdistuvissa syrjäytymistä ehkäisevissä aktivointitoimissa, joihin kaikkiin kohdistuu edelleen uusia leikkauksia.  Ammatilliseen koulutukseen kohdistuu peräti 190 miljoonan euron leikkaukset, vaikka reformilainsäädäntö valmistuu vasta vuoden päästä.

– Olemme esittäneet vaihtoehdon näille leikkaustoimille, mutta hallitus ei ole tarttunut ehdotuksiimme, Östman toteaa.

KD eduskuntaryhmän mukaan maamme tarvitsee kokonaisvaltaisen perusturvauudistuksen, jossa työn vastaanottaminen tehdään kannattavaksi. Sen sijaan ryhmä ei lämpene perustulokokeilulle.

– Pidämme perustulokokeilun toteuttamista ensi vuonna ajan ja rahan haaskauksena, sillä kokeiltava malli ei ole toteuttamiskelpoinen. Sen sijaan hallituksen on kiirehdittävä kansallisen tulorekisterin valmistumista, jotta perusturvauudistus voidaan toteuttaa kannustinloukut purkavalla tavalla. Meillähän on tähän hyvä, kannustavan perusturvan malli, Östman sanoo.

Myönteisinä asioina budjetin käsittelyprosessista Peter Östman nostaa esille, että hallitus perui paineen alla useita epäoikeudenmukaisiksi ja haitallisiksi koettuja leikkaustoimia, kuten leikkaukset veteraanien rintamalisään ja korotukset päiväkotimaksuihin. Poliisikin sai hiukan lisää määrärahoja, vaikka poliisimäärä edelleen vähenee hallituksen toisenlaisista lupauksista huolimatta. Myös pieniin ja keskisuuriin yrityksiin kohdistuva yrittäjävähennys tuo oikeudenmukaisuutta verotukseen ja lisää talouskasvun edellytyksiä.

– Toivottavasti hallitus keksii puoliväliriihessä jo muita keinoja kuin sairaiden ja vähävaraisten tai lapsiperheiden jo ennestään tyhjät kukkarot. Meiltä kristillisdemokraateilta löytyy inhimillinen vaihtoehto hallituksen toteuttamille leikkauksille, jotka kohdistuvat pääosin heikoimmassa asemassa oleviin, Östman sanoo.

KD:n vaihtoehdossa lisätuloja saataisiin terveysvaikutteisista veroista, kuten makeisveron korvaavasta sokeriverosta sekä markettimyynnissä olevien alkoholijuomien valmisteverosta.

Ylös