”Pariisin ilmastosopimuksen toteutumiseksi on fossiilisten polttoaineiden käytön loputtava”

15.12.2016 klo 09:19 Politiikka Kristiina Kunnas

Ympäristötekniikan tohtori Hannu Poutiainen haluaisi tartuttaa suomalaisiin energiansäästämisen mallia ilmastomuutosta torjuttaessa. Hänen mielestään Pariisin ilmastosopimuksen allekirjoittaminen joulukuussa 2015 oli yksi aikakautemme tärkeimmistä diplomatian saavutuksista.

Poutiainen muistuttaa, että vaikka tiedemaailma olisi yksimielinen, puuttuu poliittista yksimielisyyttä.

– Minulle on selvää, että ilmastonmuutos on tällä hetkellä suurin uhka elämän jatkumiselle maapallolla tulevaisuudessa, poislukien sodat ja niihin liittyvät tai erilliset ydinkatastrofit.

– Vaikka tästä on saatu jo aikaa sitten tiedemaailman yksimielisyys, ovat yritykset tilanteen parantamiseksi kaatuneet kansakuntien poliittisiin erimielisyyksiin.

Poutiaisen mielestä Pariisin ilmastosopimusta sorvattessa taustalla olivat toki diplomaattisesti hienosti läpi viedyt neuvottelut, mutta myös muuttunut tilanne ja nimenomaan sopimuksen neuvottelun yhteydessä sovitut rakenteelliset seikat.

– Pariisin kokouksen alkaessa oli jopa pelko, että 2°C:en lämpötilan nousun rajasta lipsuttaisiin. Valmistelun aikana syntyi kuitenkin pienten saarivaltioiden johdolla lopulta yli 100 valtion ryhmittymä, joka haluaa rajoittaa lämpötilannousun 1,5°C:een, Poutiainen muistuttaa.

– Sopimuksessa todetaankin tavoitteeksi rajoittaa keskilämpötilan nousu selvästi alle 2°C:een ja että lisäksi pyritään toimenpiteisiin lämpötilan nousun rajoittamiseksi 1,5°C:een.

Että edes jompaan kumpaan tavoitteista päästäisiin on fossiilisten polttoaineiden käytön loputtava, piste.

Poutiainen sanoo, että ilman tuskia ei tavoitteisiin päästä.

– Että edes jompaan kumpaan tavoitteista päästäisiin on fossiilisten polttoaineiden käytön loputtava, piste.

2016_hannu_poutiainen_talvipyoraily

– Jokainen säästetty pesuvesilitra, ajamaton kilometri autolla, kierrätetty elintarvikepakkaus ja turha lämpöaste lämpimässä talossa on energiaa säästävä teko ilmastonmuutosta torjuttaessa, Hannu Poutiainen sanoo. Mikkelin ammattikorkeakoulun opettaja harrastaa pyöräilyä ympäri vuoden.

– Tutkimuksen mukaan kasvihuonekaasujen päästämisen ilmakehään on loputtava vuonna 2060 ilmastonmuutoksen pysäyttämiseksi. Sopimuksen tavoitteina tämä muotoiltiin niin, että kasvihuonekaasujen tuottaminen pyritään kääntämään laskuun mahdollisimman nopeasti, ja lisäksi vuodesta 2050 eteenpäin mahdolliset ihmiskunnan vielä tuottamat kasvihuonekaasupäästöt tasapainotetaan poistamalla vastaava määrä emissioista uusilla teknologioilla. Näistä käytetään nimitystä hiilisiepparit.

Poutiaisen mukaan yksi huomionarvoinen muutos Pariisin ilmastosopimuksessa on se, ettei eri maita enää jaeta kehittyviin ja kehittyneisiin maihin, vaan kaikki ovat samanarvoisia ilmastonmuutoksen haasteen edessä.

– Tämä sopii hyvin myös kristilliseen näkemykseen, jossa kaikki ihmiset ovat sananarvoisia Jumalan edessä. Kuitenkin sopimuksessa huomioidaan eri maiden toisistaan poikkeavat mahdollisuudet kun jaetaan vastuita ilmastonmuutosta rajoittavista toimenpiteistä.

– Uusi näkökulma tuo kuitenkin yhteisöllisyyden, yhteisen vastuun tuloksista esiin, ja kannustaa myös kehittyviä maita tekemään parhaansa.

Poutiainen toimii ympäristöteknologian lehtorina Mikkelin ammattikorkeakoulussa. Hän haluaisi tartuttaa myös käytännön ilmastoajattelun esimerkkiä.

– Jokainen säästetty pesuvesilitra, ajamaton kilometri autolla, kierrätetty elintarvikepakkaus ja turhan lämpöasteen alentaminen lämpimässä talossa on energiaa säästävä teko ilmastonmuutosta torjuttaessa, Hannu Poutiainen sanoo.

 

 

 

Ylös