Uusi alkoholilaki johtaisi 150 kuolemaan vuosittain

16.12.2016 klo 14:15 Pääkirjoitukset Esa Erävalo

Alkoholilakiluonnoksen mukaan A-olut, vahvemmat siiderit ja long drink -juomat siirtyisivät 350 Alkosta noin 5 500 kauppaan, kioskiin ja huoltamolle.

Lakiluonnoksen perustelut ovat sen esitysten kanssa ristiriidassa.

Nuorten alkoholinkäytön aleneva suuntaus voi vähintään pysähtyä, varoitetaan lakiluonnoksessa. Muutoksessa kauppoihin siirtyvien alkoholijuomien hinnat halpenisivat erikoistarjouksissa jopa yli 50 % nykyisestä.  Limuviinat vetoavat nuoriin.

Lakiluonnoksen mukaan alkoholin käytön kasvu lisäisi poliisin hälytystehtäviä ja pahoinpitelyt lisääntyisivät. Jo nykyisellään poliisin työstä noin 70 prosenttia menee alkoholin aiheuttamiin turvallisuusuhkiin.

Lakiluonnoksen mukaan on varmaa, että uudistuksen toteutuessa alkoholijuomien kokonaismyynti lisääntyy 5-6 prosenttia ja samalla kulutus väkevöityy. Alkoholin suurkuluttajien määrä kasvaa ja alkoholiehtoiset kuolemat lisääntyvät vähintään 100-150:lla vuodessa. Fas-lapsia syntyy nykyistä enemmän. Sote-uudistuksen taloushyödyt voidaan unohtaa, kun terveys- ja sosiaaliongelmat lisääntyvät.

Viron tuontiko kasvaa? Viron uusi keskustavetoinen hallitus aikoo nostaa oluen verotusta yli 160 prosenttia vuoteen 2020 mennessä. Jo heinäkuussa vero nousee 65 prosenttia nykyisestä.  Virosta tuotavan oluen osuus on vain noin 5% suomalaisten oluen kulutuksesta, arvoltaan noin 37 miljoonaa euroa vuodessa. Kotimaisen oluen myynti on yli 2 000 miljoonaa euroa, noin puolet alkoholin kulutuksesta.

OECD:n ja EU:n komission yhteinen julkaisu kehottaa nostamaan alkoholin veroa. THL, SOSTE ja kaikki alkoholiasiantuntijat ovat hallituksen esitystä vastaan.

Olisiko aika tunnustaa, että KD on ollut alkoholipolitiikassa oikeassa aina siitä lähtien, kun keskiolut tuotiin kauppoihin? Ruotsissa laimeampi olut on leikannut kulutusta kymmenisen prosenttia. Miksei seurata Ruotsin esimerkkiä?

Miksei edessä oleva joulu voisi olla kaikissa perheissä alkoholista vapaa juhla?

Ylös