80 prosenttia seurakuntatalouksista sai edellisvuotta vähemmän verotuloja

5.1.2017 klo 10:07 Kotimaa KD Lehti

Suurista seurakuntayhtymistä verotulot kasvoivat Helsingissä, Espoossa sekä Turussa ja vähenivät Tampereella, Oulussa sekä Vantaalla.

Kirkollisveroja tilitettiin 890,1 miljoonaa euroa vuonna 2016. Määrä väheni 15,8 miljoonalla eurolla eli 1,8 prosentilla vuodesta 2015.

Kaikkiaan 80 prosenttia seurakuntatalouksista sai edellisvuotta vähemmän verotuloja. Seurakuntataloudella tarkoitetaan itsenäisiä seurakuntia ja seurakuntayhtymiä.

Edellisvuotta enemmän kirkollisveroja sai 57 seurakuntataloutta. Suurinta kasvua verotuloissa tapahtui Jokioisten, Inkoon ja Teuvan seurakunnissa, jotka korottivat veroprosenttiaan vuoteen 2015 verrattuna. Kirkollisverot vähenivät puolestaan eniten Merikarvian, Kyyjärven, Valtimon ja Rääkkylän seurakunnissa.

Suurista seurakuntayhtymistä verotulot kasvoivat Helsingissä, Espoossa sekä Turussa ja vähenivät Tampereella, Oulussa sekä Vantaalla.

Kirkollisveroprosentit pysyvät ennallaan vuonna 2017

Seurakunnat saivat lakisääteistä valtionrahoitusta 114 miljoonaa euroa. Vuoden 2016 alusta alkaen valtionrahoitus on korvannut valtion aiemmin myöntämän yhteisöverotuoton. Seurakunnille tilitettiin viime vuoden aikana kuitenkin 18,3 miljoonaa euroa yhteisöveroja, jotka olivat kertyneet verovuodelta 2015 tai aikaisemmilta vuosilta.

Enemmistö Suomen evankelis-luterilaisen kirkon seurakunnista pitää kirkollisveroprosenttinsa ennallaan vuonna 2017. Vain 13 seurakuntataloutta on korottanut veroprosenttiaan vuodenvaihteessa. Yksikään seurakunta tai seurakuntayhtymä ei laskenut veroprosenttiaan.

Vuonna 2017 kirkollisvero on seurakunnasta riippuen 1-2 prosenttia. Pienintä eli 1 prosentin tuloveroa peritään viime vuoden tapaan Turun ja Kaarinan, Helsingin, Espoon, Vantaan sekä Kauniaisten seurakuntayhtymissä sekä Porvoon hiippakuntaan kuuluvissa Olaus Petrin seurakunnassa ja Saksalaisessa seurakunnassa.

Vuoden alussa tapahtuneiden seurakuntaliitosten myötä seurakuntien määrä on laskenut kahdeksalla viime vuoden 408 seurakunnasta. Näin ollen vuonna 2017 evankelis-luterilaisia seurakuntia on tasan 400 ja seurakuntatalouksia 279.

 

Ylös