”Lainsäädäntötyö on lisääntynyt ja resurssipula näkyy ministeriöissä” – Sari Essayah arvioi oikeuskanslerin kritiikkiä

6.1.2017 klo 10:43 Politiikka Kristiina Kunnas

Sari Essayah arvioi uuden vuoden aluksi viime vuoden tapahtumia kotimaan politiikassa sekä maailmalla. Hän suuntaa jo vaalikevääseen sekä Suomen 100-vuotisjuhliin.

– Maailman turvattomuus ja jännitteet lisääntyivät viime vuonna. Nizzan ja Berliinin terroriteot osuivat Eurooppaan. EU:n sisällä oli odottamattomia käänteitä, ja Brexit lisäsi epävarmuutta, Sari Essayah toteaa KD-Kompassi -haastattelussa.

–  Jonkin verran yllättävä oli myös Donald Trumpin valinta Yhdysvaltain presidentiksi.

Kansanedustaja ja Kristillisdemokraattien puheenjohtaja  Sari Essayah myöntää, että myös kotimaan politiikassa on epävarmuutta.

– Eduskunnan työssä monet suuret lainsäädäntöhankkeet ovat mutkistuneet. Sote-hanke on muuttunut matkan varrella. Epävarmoissa tunnelmissa mennään.

Lainsäädäntötyö on lisääntynyt. Nyt näkyy resurssipuute ministeriöissä. Esimerkiksi lapsiasiavaikutuksia on jäänyt selvittämättä.

– Talousasioissa oli sentään pientä toivonpilkahdusta loppuvuodesta.

Oikeuskansleri Jaakko Jonkka kritisoi joulun alla sitä, että hallitus on antanut eduskunnalle poikkeuksellisen paljon lakiesityksiä, joissa on perustuslaillisia ongelmia. Tilanne pääsi otsikoihin ja nostatti haloon.

Sari Essayah arvioi, että osa kritiikistä on perusteltua.

– Lainsäädäntötyö on lisääntynyt. Nyt näkyy resurssipuute ministeriöissä. Esimerkiksi lapsiasiavaikutuksia on jäänyt selvittämättä. Myös maahanmuuttajien kotouttamistukeen liittyviä hankkeita jää perustuslain hampaisiin.

Essayah pohtii, että myös sairaaloitten päivystystä ja statusta tarkasteltiin perustuslain näkökulmasta. Kielikysymys tuli esille nimenomaan Vaasan päivystyksen lopettamista päätettäessä.

Hän ei kuitenkaan näe järkevänä perustuslakituomioistuimen perustamista.

–  Se keskittyisi lainsäädännön jälkikäteistarkasteluun – perustuslakivaliokunta taas katsoo lainsäädäntöä oikea-aikaisesti.

Essayah arvelee, ettei jälkikäteistarkastelu välttämättä olisi riippumatonta.

– Esimerkiksi Itävallasta olen kuullut, että perustuslakituomioistuin ei ole ollut kovin epäpoliittinen.

Essayah pitää parempana eduskuntatyön kehittämistä.

–  Valiokunnan resurssointi pitäisi olla kohdillaan.

 

Puoluesihteeri Asmo Maanselkä haastatteli Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’aa.

Kuuntele koko Radio Deissä lähetetty KD-Kompassi täältä.

 

Ylös