Suomen talous saa yllättävää vetoapua Atlantin takaa

11.1.2017 klo 09:50 Politiikka Samuli Rissanen

Suomen Hypoteekkiyhdistys & Suomen AsuntoHypoPankki Oy arvioi, että Suomen talous jatkaa kohtuullisessa kasvussa koko kuluvan vuoden. Yllättävää apua näyttää tulevan Atlantin takaa USA:n presidentiksi valitun Donald Trumpin toimien ansiosta.

– Trumpin elvytys, sääntelyn purku ja ilmeisen läheiset välit Venäjän kanssa tukevat taloutta tämän vuoden aikana. Maksu lankeaa vasta viiveellä. Kapean talousnäkökulman ulkopuolisista tekijöistä puhumattakaan, Hyposta kerrotaan.

– Samalla ilmasto itkee, eriarvoisuus lisääntyy ja uuden finanssikriisin uhka kasvaa. Lopulta lasku lankeaa, mutta tässä ja nyt talous saa tukea

Pankin  mukaan markkinoilla levisi syksyn aikana vahva optimismi, mikä pohjautuu odotuksiin kahdesta tekijästä: kevyempi sääntely ja elvyttävämpi finanssipolitiikka.

– Muutokset näkyvät selkeimmin USA:ssa. Trumpin voitto on saanut sääntelyn alaisten yritysten osakkeet nousukiitoon: energia, lääketeollisuus ja pankit hyötyvät löysemmistä rajoitteista.

– Samalla ilmasto itkee, eriarvoisuus lisääntyy ja uuden finanssikriisin uhka kasvaa. Lopulta lasku lankeaa, mutta tässä ja nyt talous saa tukea, vaikka Trumpin arvaamattomuus tunnustetaankin, pankin tiedotteessa sanotaan.

Viime vuoden lopulla Suomen vienti kiihdytti kasvuun ja vienti ottaa vastuuta kuluvana vuonna, kun Venäjän-vastaiset pakotteet mahdollisesti purkautuvat. Nousu nojaa silti yhä kotimarkkinoihin. Rakentaminen ja kulutus kestävät vielä vuonna 2017 ja työttömyys laskee loivasti.

Hypo arvioi, että suurempia pilviä kasautuu vuoteen 2018.

– Kevään kuntavaalien jälkeen on hallituksen hedelmällisin hetki iskeä tiukemmilla uudistuksilla. Enää ei kiky sido käsiä tai kuntavaalit rajoita rohkeutta.

– Hetki osuu haastavasti yhteen talouden toipumisen ja kolmikannan uuden ”Suomen mallin” kanssa. Pettymykset voivat helposti purkautua palkkariitoina ja lakkoaaltoina.

 

Ylös