Peter Östman moittii yritysverotusta koskevaa raporttia: ”Onko todella niin, ettei mitään tarvitse tehdä?”

10.2.2017 klo 11:51 Politiikka Samuli Rissanen

KD eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman moittii VM:n työryhmän raporttia, jossa todetaan ettei yritysverotus kaipaa muutoksia. Silti esimerkiksi osinkoverotusta kiristettäisiin.

– Osinkoverotukseen ehdotettuja kiristyksiä ei pidä missään nimessä toteuttaa, Kristillisdemokraattisen eduskuntaryhmän puheenjohtaja Peter Östman sanoo.

– Ihmettelen, mikä oikein on tällainen työryhmä, joka toteaa, että mitään ei tarvitse tehdä. Onko maailma tullut valmiiksi? Kun yrittäjiltä kysytään, näin ei todellakaan ole

Hän ei muutoinkaan hyväksy yritysverotusta kehittämään asetetun työryhmän johtopäätöstä, että Suomen yritysverotus ei kaipaa muutoksia. Työryhmän mukaan Suomen järjestelmä on jo nyt riittävän kilpailukykyinen.

–   Ihmettelen, mikä oikein on tällainen työryhmä, joka toteaa, että mitään ei tarvitse tehdä. Onko maailma tullut valmiiksi? Kun yrittäjiltä kysytään, näin ei todellakaan ole, Östman sanoo.

Työryhmän näkemykset ovat Östmanille suuri pettymys. KD:n ajamat työllisyyttä ja kasvua lisäävät verokannustimet eivät näytä tämän hallituksen aikana nyt etenevän.

– Herää kysymys, onko työryhmän kokoonpano kohdallaan ja onko siellä ollut riittävästi asiantuntemusta, hän pohtii.

Samaan hengenvetoon työryhmä olisi silti kiristämässä osinkoverotusta ja muuttamassa ansiotuloveroa. Valtiovarainministeriön verotyöryhmän mukaan nykyinen osinkoverotus ei kannusta kasvuun.

– Aivan käsittämätön väite, toteaa Östman. Nykyisellä mallilla lievennetään osakeyhtiöiden kahdenkertaista verotusta. Se myös kannustaa pk-yrityksiä vahvistamaan omavaraisuuttaan.

Valtiovarainministeriön tiedote kertoo, että työryhmän mukaan yritysten verotettavan tulon laskentasäännöksiin ei kaipaa muutoksia. Raportissa suhtaudutaan kielteisesti Ruotsissa ja Virossa käytössä oleviin verokannustimiin.

Esimerkiksi tutkimus- ja kehittämistoiminnan verokannustimen sekä tuloksentasausvarauksen tai investointivarauksen käyttöönottoon työryhmä suhtautuu kielteisesti.

–   Verokannustimilla voidaan vahvistaa pienten osakeyhtiöiden kestävyyttä talouskriiseissä sekä lisätä investointihalukkuutta talouskriisien jälkeen. Nämä toimenpiteet auttavat kansantaloutta toipumaan matalasuhdanteista ja työllisyyttä nousuun. Mielestäni juuri nyt on oikea aika näille uudistuksille, Östman sanoo.

 

Ylös