”Poikkeuksesta alkoi tulla oikeus Hollannissa” – seminaari peräänkuuluttaa parempaa saattohoitoa eutanasian sijaan

24.2.2017 klo 14:12 Politiikka Kristiina Kunnas

”Parempaa saattohoitoa eutanasian sijaan” -seminaari järjestetään 4. maaliskuuta Helsingissä Pikkuparlamentissa. Professori Theo A. Boer luennoi ja kertoo, että vaikka Hollannissa sallitun eutanasian piti olla poikkeus, alkaa se nyt olla kansalaisten mielestä oikeus.

Eduskunta saa käsiteltäväkseen kansalaisaloitteen, jossa ajetaan eutanasian laillistamista.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä järjestää aihepiiriä koskevan ajankohtaisseminaarin otsikolla Parempaa saattohoitoa eutanasian sijaan lauantaina 4.3. klo 10-15 Helsingissä, eduskunnan Pikkuparlamentin auditoriossa, Arkadiankatu 3.

Seminaarissa pohditaan, miten mahdollinen eutanasian laillistaminen vaikuttaisi ajatteluun ihmisarvosta ja kuolemasta, potilas-lääkärisuhteen luottamukseen sekä saattohoidon kehittämiseen ja resursseihin.

Tulisiko ”hyvänä kuolemana” mainostetusta ihmisen surmaamisesta vähitellen yleinen tapa kuolla ja julkistalouden säästökeino? Millaista saattohoitoa ja kivunlievitystä Suomessa voidaan antaa jo nykyisellään ja miten tulisi kehittää saattohoitoa?

Seminaarissa pohditaan, miten mahdollinen eutanasian laillistaminen vaikuttaisi ajatteluun ihmisarvosta ja kuolemasta, potilas-lääkärisuhteen luottamukseen sekä saattohoidon kehittämiseen ja resursseihin.

Ulkomaisena alustajavieraana tilaisuudessa on hollantilainen teologian ja etiikan tohtori, professori Theo A. Boer, joka kertoo, kuinka eutanasian salliminen on muuttanut hollantilaisten ajattelutapaa kuolemasta.

Kansanedustaja, lääketieteen lisensiaatti Päivi Räsänen käsittelee suomalaista eutanasiakeskustelua ja siinä käytettyjä argumentteja sekä pohtii kuolevien ja kivuista kärsivien hyvää hoitoa eutanasian sijaan.

Keskustelun juontajana on lääketieteen lisensiaatti, Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus.

Sitä, mitä eutanasia on ja mitä se ei ole, selvittää Lääkäriliiton eettisen neuvottelukunnan jäsen, Kristillisen lääkäriseuran varapuheenjohtja ja Pirkanmaan hoitokodin hallituksen jäsen Kalle Mäki. Hän on sekä lääkäri että teologian kandidaatti.

Hyvän kuoleman mahdollisuudet Suomessa – nyt ja tulevaisuudessa” otsikolla puhuu syöpätautien erikoislääkäri, lääketieteen tohtori Tiina Tasmuth, jolla on myös palliatiivisen lääketieteen erityispätevyys.

Sairaalateologin näkökulmaa keskusteluun tuo Tuula Portin. Vammaisten ihmisten elämän arvokkuudesta puhuu valtakunnallisen sosiaali- ja terveysalan eettisen neuvottelukunnan ETENE:n jäsen, Hengityslaitepotilaat ry:n puheenjohtaja Jukka Sariola.

Theo Boer toimii opettajana kahdessa teologisessa yliopistossa. Hänellä on laaja kokemus eutanasian ja avustetun itsemurhan eettisistä kysymyksistä. 2005-2014 hän toimi yhdessä Hollannin viidestä eutanasia-lautakunnasta ja tuli yhä kriittisemmäksi alan kehityksen suhteen. Hänestä on tullut johtava Hollannin eutanasialain kriitikko.

– Vaikka laki pitää avustettua kuolemaa poikkeuksena, yleinen mielipide alkaa tulkita sitä oikeutena, jonka toteuttamiseen lääkäreillä on velvollisuus, toteaa Boer.

Tutustu tilaisuuden ohjelmaan täällä

Välttämättömät ilmoittautumiset seminaariin 24.2. mennessä osoitteella [email protected]. Sisäänpääsy ja turvatarkastus alkavat klo 9. Seminaariohjelman tauolla on lounas.
Parempaa saattohoitoa eutanasian sijaan lauantaina 4.3. klo 10-15 Helsingissä, eduskunnan Pikkuparlamentin auditoriossa, Arkadiankatu 3.
Huomaa! KD-lehden helmikuun numeroon oli pujahtanut virhe järjestämispaikassa. Oikea paikka siis: Pikkuparlamentti!
Tilaisuuden järjestää Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä, yhteistyössä mukana ovat Ajatuspaja Kompassi ja Sallux (The political foundation of European Christian Political Movement).
Haastattelupyynnöistä yhteydenottoa etukäteen ilmoittautumisen yhteydessä.
Ylös