Suomessa on noin 50 000 maatilaa-viljelijöiden keski-ikä on 52 vuotta

29.3.2017 klo 09:30 Kotimaa Samuli Rissanen

Maatalous- ja puutarhayritysrekisterin lopullisten tulosten mukaan Suomessa oli vuonna 2016 maatalous- ja puutarhayrityksiä 50 388 kappaletta. Viljanviljely on yleisin päätuotantosuunta.

Viljan tai muiden kasvien viljely on tuotantosuuntana kahdella kolmesta ja kotieläintalous 30 prosentilla tiloista. Loput tilat ovat sekatiloja, joilla ei ole yhtä selkeää päätuotantosuuntaa.

Suomen maatalous- ja puutarhayrityksistä 86 prosenttia oli perheviljelmiä. Osakeyhtiömuotoisia tiloja oli alle tuhat, joka oli vain kaksi prosenttia kaikista tiloista. Maatalousyhtymiä oli kahdeksan prosenttia ja kolme prosenttia oli perikuntien omistuksessa.

Yhtiömuotoisten tilojen määrä lisääntyi edellisestä vuodesta.

Joka neljäs perheviljelmän viljelijä on yli 60-vuotias

Perheviljelmillä yli 60-vuotiaiden viljelijöiden osuus on nousussa. Kaikissa muissa ikäluokissa viljelijöiden lukumäärä on laskenut edellisestä vuodesta. Vuonna 2016 perheviljelmillä 25 prosenttia viljelijöistä oli yli 60-vuotiaita.

Alle 40-vuotiaita perheviljelmien viljelijöistä oli alle 20 prosenttia. Viljelijöiden keski-ikä oli 52 vuotta.

– Tilastojen valossa näyttää siltä, että osa yli 65-vuotiaista on päättänyt jatkaa edelleen tilanpitoa. Sen sijaan myös keski-ikäisissä on tilanpidon lopettajia, yliaktuaari Jaana Kyyrä Luonnonvarakeskuksesta kertoo.

 

Ylös