Halla-aho murskavoitolla perussuomalaisten puheenjohtajaksi-Soini voi joutua väistymään ulkoministerin paikalta

10.6.2017 klo 14:41 Politiikka Samuli Rissanen

Halla-ahon valinta asettaa puntariin perussuomalaisten hallitusyhteistyön ja toisaalta väistyvän puheenjohtajan Timo Soinin aseman ulkoministerinä.

Europarlamentaarikko Jussi Halla-aho otti perussuomalaisten puheenjohtajakisassa Jyväskylässä murskavoiton ja valittiin suoraan ensimmäisellä kierroksella puolueen uudeksi puheenjohtajaksi.

Tuore puheenjohtaja totesi ensikommenteissaan olevansa sanaton. Hän kiitti kaikkia tukijoitaan ja totesi, että puheenjohtajakilpailusta ei jäänyt pahaa makua suuhun.

Hän muistutti, että puheenjohtajakisan voittajan valitsivat perussuomalaisten puoluekokousedustajat, ei mikään ulkoapäin puoluekokoukseen tullut juntta.

– Tässä puolueessa puheenjohtaja ei tee puoluetta, jäsenistö ja kenttä tekevät, hän totesi.

Halla-ahon varsinaisen linjapuheenvuoron aika on huomenna, mutta heti vaalituloksen selvittyä oli aistittavissa, että moni asia voi nyt saada uuden käänteen.

Halla-ahon valinta asettaa puntariin perussuomalaisten hallitusyhteistyön ja toisaalta väistyvän puheenjohtajan Timo Soinin aseman ulkoministerinä.

– Pidän luontevana, että kun pitkään puoluetta hallinnut hahmo väistyy-varsinkin, jos hän on ollut niin dominoiva kuin Timo Soini-eturivistä taustalle vanhempien valtiomiesten riviin

Halla-aho kommentoi valintansa jälkeen Ylelle, ettei hallituksessa pidä olla hinnalla millä hyvänsä. Halla-ahon mukaan hallitukseen ei kannata jäädä, mikäli hallitusvastuussa olo ei edistä perussuomalaisten toivomia asioita.

Halla-aho väläytti, että suuri osa perussuomalaisten kannattajista haluaa esimerkiksi järkevämpää maahanmuuttopolitiikkaa kuin tällä hetkellä. Suomessa on hänen mukaansa edelleen maahanmuuttajia houkuttelevia vetovoimatekijöitä, jotka pitäisi poistaa.

Halla-ahon valinnan onkin arvioitu vievän perussuomalaisia vahvemmin maahanmuuttoon keskittyneeksi puolueeksi.

Myöskään väistyvän puheenjohtajan, Timo Soinin, asema ulkoministerinä ei ole kirkossa kuulutettu.

– Pidän luontevana, että kun pitkään puoluetta hallinnut hahmo väistyy-varsinkin, jos hän on ollut niin dominoiva kuin Timo Soini-hän väistyy eturivistä taustalle vanhempien valtiomiesten riviin, Halla-aho sanoi.

Hänen mukaansa Soinin pitäisi tehdä itse johtopäätöksensä ulkoministerin salkun suhteen.

Perusuomalaisten puheenjohtajakisasta odotettiin tiukkaa kisaa Halla-ahon, 46, ja eurooppa-, kulttuuri- ja urheiluministeri Sampo Terhon, 39, välillä.

Halla-aho voitti puheenjohtajavaalin ensimmäisellä kierroksella 949 äänellä. Terho sai 629 ääntä. Muut ehdokkaat jäivät sivustaseuraajiksi.

Ehdolla olivat lisäksi Leena Meri, Veera Ruoho ja Riku Nevanpää. Meri sai 60 ääntä, Ruoho 44 ja Nevanpää 8. Kaikkiaan ääniä annettiin 1845, hylättyjä ääniä oli 155, joten vaaliin otettiin mukaan 1690 ääntä.

 

Ylös