TV-tohtori Tiina Tuomela kehottaa ottamaan sisäilmasta aiheutuvat oireet vakavasti

30.8.2017 klo 12:10 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien 1.varapuheenjohtaja ja lääketieteen tohtori Tiina Tuomela toivoo kaupunkien ja kuntien ottavan sisäilmaongelmat vakavasti. Vantaan valtuuston alaisuudessa toimiva sisäilmaneuvottelukunta on ensimmäinen laatuaan.

Sisäilmaongelmat piinavaat jopa 750 000 suomalaista päivittäin. Ainakin 100 000 lasta altistuu sisäilmaongelmille kouluissa ja päiväkodeissa.

TV:stä tuttu lääketieteen tohtori ja Kristillisdemokraattien varapuheenjohtaja ja Vantaan kaupunginvaltutettu Tiina Tuomela kehottaa suhtautumaan huonosta sisäilmasta aiheutuviin oireisiin vakavasti.

Ensimmäiset oireet ovat allergiatyyppisiä kuten nuhaa, yskää ja vetistäviä silmiä.  Lisäksi altistuneet kokevat väsymystä, päänsärkyä, pahoinvointia ja kuumeilua. Tyypillistä on, että oireilu häviää muualla ja palaa ongelmatiloissa.

Ensimmäiset oireet ovat allergiatyyppisiä kuten nuhaa, yskää ja vetistäviä silmiä.  Lisäksi altistuneet kokevat väsymystä, päänsärkyä, pahoinvointia ja kuumeilua. Tyypillistä on, että oireilu häviää muualla ja palaa ongelmatiloissa.

Seuraavaksi edessä voi olla infektiokierre, josta on myös selvää tutkimusnäyttöä. Lopulta kohtalona voi olla astman puhkeaminen tai paheneminen. Senkin on todettu olevan yhteydessä sisäilmaongelmiin.

– Pitkäaikainen altistus lisää myös riskiä sairastua erilaisiin autoimmuunitauteihin, kuten tulehduksellisiin suolistosairauksiin ja reumaan. Osa myös kehittää monikemikaaliherkkyyden reagoiden hajusteille ja muille ympäristön ärsykkeille, Tuomela kertoo.

Huonosta sisäilmasta kärsitään kaikenlaisissa ja kaikkina aikoina rakennetuissa tiloissa. Tuomela nostaa kuitenkin kaikkein riskialttiimmiksi 1970- ja 80-luvun rakennustuotannon, jossa on pyritty säästämään energiaa ja tehty tiivistä, mutta tingitty ilmanvaihdosta. Uudistuotannon ongelmana on puolestaan usein liian kireä rakentamisaikataulu.

Tuomelan mukaan rakennuttajia pitäisi saada paremmin vastuuseen tekemisistään. Sisäilmaongelmat paljastuvat usein vuosien tai vuosikymmenen jälkeen. Silloin rakennuttajan vastuu on umpeutunut ja korjaukset jäävät joko yksityisten tai kuntien niskoille.

Erityisesti korjaustaakkaa koetaan kunnissa, jotka omistavat koulunsa, päiväkotinsa, terveysasemansa ja muut kiinteistönsä.

Tuomela on mukana Vantaalla sekä valtuuston alaisessa sisäilmaneuvottelukunnassa että asian tiimoilta perustetussa vanhempainyhdistyksessä. Vantaan valtuuston alainen sisäilmaneuvottelukunta on ensimmäinen laatuaan ja nyt vastaavaa on vireillä Espoossa.

Tärkein tehtävä neuvottelukunnalla on ollut tietoisuuden lisääminen ja tietynlaisena painostusryhmänä toimiminen. Yksi vantaalainen koulu on saatu toimintakieltoon.

Tuomela on kiertänyt puhumassa sisäilmaongelmista Uudellamaalla ja muuallakin Suomessa.

Huomenna torstaina Tuomela osallistuu Sisäilmakapina-nimellä kulkevaan mielenilmaukseen Helsingin Narinkkatorilla. Tapahtuma alkaa klo 18. Tuomelan osuutena on kertoa sisäilmaoireista lääkärin näkökulmasta.

– Tässä asiassa uutta tietoa kertyy koko ajan lisää. Sisäilmaongelmat ja niihin liittyvät oireet ovat todellisia, niitä ei pidä vähätellä vaan ottaa vakavasti, Tuomela muistuttaa.

 

Ylös