KD:n Peter Östman haluaa sijoitussäästötilit Suomeen: ”Ketterä ja monipuolinen tapa säästää”

22.9.2017 klo 10:49 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Peter Östman esittää Ruotsin mallin mukaisten sijoitussäästötilien käyttöönottoa Suomessakin. Sijoitussäästötilit mahdollistaisivat varsinkin piensijoittajille monipuolisen ja ketterän säästämisen aloittamisen. Pääomaveroa maksetaan tilin keskimääräisestä tuotosta.

Uusi säästömuoto mahdollistaisi kansanedustaja Peter Östmanin mukaan sijoittajille erityisesti verotuksen paremman ennakoinnin. Lisäksi tililtä voisi nostaa rahaa milloin vain, eikä säästäminen olisi sidottu eläkkeelle jäämiseen.

Sijoitussäästötililtä maksetaan vuosittain pääomaveroa keskimääräisen tilillä olevan pääoman laskennallisesta tuotosta.

Östman muistuttaa, että tällä hetkellä monet suomalaiset säilyttävät ylimääräisiä varojaan pankkitileillä.

– Kotitalouksien kannustaminen säästämiseen ja sijoittamiseen hyödyttää yksityishenkilöiden lisäksi koko yhteiskuntaa ja johtaa pitemmällä aikavälillä myös verotuottojen kasvuun, Östman muistuttaa.

Östmanin mielestä osakesäästämisestä on nyt tehty vaikeaa ja usein kannattamatonta. Esimerkiksi tavallisen piensijoittajan osakesäästämistä verotetaan huomattavasti raskaammin kuin rahastoihin tai muihin sijoitustuotteisiin sijoittamista.

– Piensijoittajien kohtelu ei ole tällä hetkellä yhdenvertaista suursijoittajien kanssa, joilla on paremmat mahdollisuudet varallisuutensa hoitoon, Östman arvioi.

Hän haluaa Suomeen Ruotsin mallin mukaiset sijoitussäästötilit. Ruotsissa piensijoittajilla on jo viisi vuotta ollut mahdollisuus sijoittaa investeringssparkonto-nimisen tilin kautta. Yksittäisten sijoitusten myynnin yhteydessä maksettavan pääomaveron sijaan sijoitussäästötililtä maksetaan vuosittain pääomaveroa keskimääräisen tilillä olevan pääoman laskennallisesta tuotosta.

Östman jätti hallitukselle asiasta toimenpidealoitteen yhdessä muiden KD:n eduskuntaryhmän kansanedustajien kanssa.

Ylös