”Puolueessa on upeita tyyppejä”

1.4.2018 klo 12:00 Politiikka Kristiina Kunnas

Lähes kolmen vuosikymmenen uran Kristillisdemokraateissa tehneelle Esa Erävalolle 1. huhtikuuta on muutakin kuin ylösnousemus- tai aprillipäivä: ensimmäinen päivä eläkeläisenä.

Esa Erävalolla on takana on lähes 29 vuotta Kristillisdemokraateissa. Keväällä 1989 hän teki vielä päihdetyötä Perjantai Kristukselle -kampanjassa.

– Haimme rappioalkoholisteja siltojen alta ja autoimme halukkaita toipumaan. Vaati paljon saada joskus joku jaloilleen. Se oli turhauttavaa. Halusin tehdä enemmän, jottei niin moni ajautuisi päihteisiin.

Diplomi-insinööri Erävalo oli väitellyt 1988 Intiassa tekniikan tohtoriksi ja työskenteli osa-aikaisesti myös Teknillisessä korkeakoulussa.

– Sain äidiltäni esitteen, jossa kerrottiin kristillisen politiikan mahdollisuuksista. Lähdin tilaisuuteen, joka paljastui Suomen Kristillisen Liiton puoluevaltuuston kokoukseksi Pirkanmaalla.

Esaan tekivät vaikutuksen samassa autossa matkanneet Esko Almgren, Ilmari Helimäki, Tauno Marjala ja Eino Pinomaa.

– He muuttivat kuvan puolueesta fiksujen ihmisten puolueeksi, johon liityin.

Ei pidä erehtyä pitämään hillityllä äänellä ja hitaasti puhuvaa Erävaloa maan hiljaisena. Hän on puolueessa voimakas taustavaikuttaja ja yksi sen  ideologeja.

Alkoi tapahtua. Parin kuukauden kuluttua Erävalo oli jo puolueen lehden toimittaja, pian toimitussihteeri ja vuosikymmenen jälkeen päätoimittaja. 2009–2014 hän työskenteli Brysselissä mepin avustajana, sitten jälleen Suomessa eduskuntaryhmän poliittisena sihteerinä ja päätoimittajana.

Ei pidä erehtyä pitämään hillityllä äänellä ja hitaasti puhuvaa Erävaloa maan hiljaisena. Hän on puolueessa voimakas taustavaikuttaja ja yksi sen  ideologeja.

– Vähitellen tärkeimmiksi motivaation lähteiksi ovat nousseet ne hienot ihmiset, jotka KD:ssa vaikuttavat. Puolueessa on todella upeita tyyppejä. Motivaatiota antaa, kun saa auttaa heitä menestymään.

Teologisen perehtymisen laajuudesta on ollut hyötyä päätoimittajan tehtävässä. Erävalo on ollut luterilainen, kirkosta eronnut nuori ateisti ja kommunisti, uskoon tullut helluntailainen, sitten katolisen kirkon jäsen ja nykyinen ortodoksi.

– Kaikkiin kirkkokuntiin minulla on hyvät suhteet ja arvostan niitä suuresti.

Erävalon mukaan KD kerää kristittyjä eri kirkkokunnista. Yhteistä on arvopohja. Myös ei-kristityt voivat kunnioittaa samoja arvoja.

– Mukaan saisi tulla laajemmin porukkaa, muitakin kuin aktiivikristittyjä, sillä meillä on puolueessa ekumeeninen yhteys, emme kysy kirkkokuntaa, emmekä ota kantaa teologisiin kysymyksiin.

Erävalo oli 2016 perustamassa Ajatushautomo Kompassia. Hän on aloittanut myös Avoimen taidekoulun viisivuotisen opiskelun ja käynyt vuoden mittaisen Raamatunopetusakatemian.

– Olen haaveillut vastuusta vapaasta ajasta, harrastamisessa viisijaosta: osa ajasta ajatushautomolle, osa taiteelle, osa jalkapallolle FCLohjan ikämiehissä, osa hengelliselle kirjoittamiselle ja osa fyysiselle työlle – kuten Saarenmaalla rauniorakennuksen kunnostukseen.

Esa Erävalo, 65 v

• Diplomi-insinööri, Ph.D. eli tekniikan tohtori (Intiassa väitellyt aurinkoenergian hyödyntämisestä) ja katolisen teologian kandidaatti (B.A.(Div.)) Birminghamista.
• 1989–2009 toimittaja, toimitussihteeri, päätoimittaja. 2009–2014 mepin avustaja Brysselissä. 2014–2018 eduskuntaryhmän poliittinen sihteeri ja päätoimittaja.
• Neljä lasta ja kaksi lastenlasta. Naimisissa KD:n eduskuntaryhmän pääsihteerin Merja Eräpolun kanssa.

Euroopan parlamentin jäsen Sari Essayah ja avustaja Esa Erävalo Strasbourgin parlamenttitalon edustalla toukokuussa 2011. (Kuva Kristiina Kunnas)

Ylös