Presidentti osallistui saimaannorpan pesälaskentaan – ”Toivottavasti Niinistö pääsee näkemään norpan”

9.4.2018 klo 08:41 Politiikka Kristiina Kunnas

Presidentti Sauli Niinistö tutustui saimaannorpan pesälaskentaan Savonlinnan Pihlajavedellä. Norppia ei näkynyt, mutta pesähavaintoja tehtiin. – Heti ensimmäisellä apukinoksella tärppäsi, kertoo vierailua isännöinyt suojelubiologi Jouni Koskela, joka myös on Kristillisdemokraattien Etelä-Savon piirin puheenjohtaja.

– Vierailun isännöinti oli suuri kunnia, kertoo Metsähallituksen suojelubiologi Jouni Koskela.

– Olin toki tiennyt presidenttiparin olevan kiinnostunut luonnosta, mutta halukkuus osallistua norppalaskentaan tuli kuitenkin yllätyksenä.

Presidentti Sauli Niinistö oli ilmaissut kiinnostuksensa saimaannorpan pesälaskennasta viime kesänä Etelä-Karjalan liiton järjestämällä risteilyllä.

Jouni Koskela vastaa pesälaskentojen käytännön järjestelyistä.

– Valitsimme viime viikon laskentaan Saimaan parhaan norppa-alueen, Savonlinnan Pihlajaveden, Koskela kertoo.

Myöhäisen kevään vuoksi pesälaskentaan tutustuminen oli näin varhain haasteellista.

– Paras ajankohta on vasta parin viikon kuluttua. Suurin osa pesäluolista oli torstaina vielä lumikinosten alla ihmissilmiltä piilossa. Päätimmekin tehdä pesälaskentaretken soveltaen, Koskela selostaa.

– Normaalisti laskennoissa kierretään orjallisesti saarten ja luotojen rannat, mutta nyt tyydyimme tarkistamaan vain reitin varrella sijaitsevat tammikuun lopussa kolatut apukinokset ja kiertämään kävelemällä muutama aiempien vuosien pesäluoto.

Heti ensimmäisella apukinoksella kuitenkin tärppäsi.

– Pesän katto oli lommolla ja siihen oli sulanut pieni reikä, mikä kertoo talvisesta norppaelämästä kinoksen sisälle kaivetussa lumiluolassa. Suurensimme reikää ja kurkistimme pesäluolaan. Itse kuuttia emme nähneet, mutta todisteet kuutin syntymästä olivat selvääkin selvemmät, Koskela kertoo.

Kuutti oli kaivanut onkaloita luodon rannan myötäisesti reilun viiden metrin matkalle.

Kehotin Niinistöä kurkistamaan sisälle ja tarkistamaan miltä saimaannorpan lastenhuone näyttää.

– Kehotin Niinistöä kurkistamaan sisälle ja tarkistamaan miltä saimaannorpan lastenhuone näyttää. Silminnähden ilahtuneen presidentin silmiin sattui myös kuutin villaa jään päällä pesän lattialla.

Koskela kertoo, että presidentilliseen tapaan Niinistö halusi varmistaa, ettei käynti pesäpaikalla  häiritse kuutin ja emon elämää.

– Kerroin, että kuutti on huhtikuun alussa jo reilun kuukauden ikäinen ja ehkä nytkin sukeltelee tutustumisretkiä pesän ympäristössä.

Koskelan ja tasavallan presidentin seurueen parin tunnin retkellä Saimaan jäällä tarkistettiin viisi apukinosta, joista kahdessa oli jäljet kuutin syntymästä ja yhdessä aikuisen uroksen makuupesä.

Koskelan mukaan presidentti Niinistö sai tuhdin tietopaketin saimaannorpan suojelusta ja kannanseurannasta, jota Metsähallitus tekee ympäristöministeriön ohjauksessa.

– Presidentti kertoi olevansa luottavainen sen suhteen, että työtä tehdään nyt hyvin. Hän oli tavannut toissakesänä Puumalassa ja nyt Savonlinnassa sellaista väkeä, joiden puheesta kuuluu vakava huoli saimaannorpan kohtalosta.

– Niinistö myös sanoi, että olo on siinä mielessä huoleton, kun on ihmisiä, jotka huolehtivat, Niinistö viittasi esimerkiksi hurjaan joukkoon vapaaehtoisia, jotka kolaavat apukinoksia.

Niinistö kertoi tutustuneensa nyt norpansuojeluun kahdesti, mutta harmitteli, ettei ole vielä nähnyt norppaa.

– Presidentin kolmas kerta toden sanoo -toivomus tarkoittanee sitä, että presidentin kansliaan lähtee Metsähallitukselta kutsu saapua Linnansaaren kansallispuistoon toukokuun lopussa, kun saimaannorpat vaihtavat karvaansa rantakivillä köllötellen, Jouni Koskela uumoilee.

 

 

Ylös