Peter Östman kehottaa suomalaismediaa korjaamaan Israel-uutisointiaan

20.5.2018 klo 09:07 Politiikka Samuli Rissanen

Hamas on myöntänyt virallisesti, että 62:sta Gazan rajamellakoinnissa tiistaina surmansa saaneesta 50 oli terroristijärjestön taistelijoita. – Toivottavasti suomalaismedia nyt korjaa uutisensa viattomista siviiliuhreista, Peter Östman sanoo.

Yhdysvaltojen suurlähetystön siirtäminen Jerusalemiin synnytti, odotusten mukaisesti, väkivaltaisen vastareaktion. Gazan ja Israelin rajan väkivaltaisuuksissa on kuollut jo kymmeniä ihmisiä.

Uutisointi tragediasta on ollut kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östmanin mukaan ongelmallista. Hänen mielestään raflaavat otsikot ja uutisointi kärsivistä ihmisistä rajalla kertovat enemmän asenteista Israelia kohtaan kuin tapahtumista raja-alueilla.

Nopea vilkaisu uutisointiin antaa kuvan, että Israel on satunnaisesti avannut tulen mielenosoittajia vastaan.

Östman haluaa kiinnittää huomion siihen, kuka rajalla protestoi ja miten.

62:sta Gazan rajamellakoinnissa tiistaina surmansa saaneesta 50 oli terroristijärjestön taistelijoita. Toivottavasti suomalaismedia nyt korjaa uutisensa viattomista siviiliuhreista

– Hamas on myöntänyt virallisesti, että 62:sta Gazan rajamellakoinnissa tiistaina surmansa saaneesta 50 oli terroristijärjestön taistelijoita. Toivottavasti suomalaismedia nyt korjaa uutisensa viattomista siviiliuhreista, Östman sanoo.

Hamasille kriisi tarjoaa erinomaisen tilaisuuden tehdä propagandaa. Terroristijärjestön edustaja kertoi medialle esimerkiksi kyynelkaasuun kuolleesta vauvasta.

– Kuka tuo vauvansa keskelle rajakonfliktia? Kuka on vastuussa tästä hirveästä tapahtumasta?, Östman kysyy.

– Mikään pitkittynyt kansainvälispoliittinen konflikti ei ole niin yksioikoinen, että yhtä ainoaa toimijaa voisi osoittaa sormella. Israelia on valitettavan helppo käyttää maalitauluna, jos ei ole perehtynyt konfliktin taustoihin.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Peter Östman puhui Seinäjoen Israel-ystävyysyhdistyksen järjestämässä Israel70v-juhlassa.

Jerusalemin tulisi pysyä yhtenäisenä Israelin pääkaupunkina, jotta täydet oikeudet voitaisiin varmistaa kaikille ihmisille uskonnosta tai elämänkatsomuksesta riippumatta.

Östman muistuttaa, että Gazan kaistaa hallitsee terroristijärjestö Hamas, jonka lisäksi kaistalle kytee muiden terroristijärjestöjen pesäke.

Lähi-idän konfliktista kärsivät Östmanin mukaan eniten palestiinalaiset siviilit. Palestiinalaisjohdon olisi laitettava oma kansansa etusijalle konfliktiin lietsomisen ja terroritekoihin yllyttämisen  sijaan.

– Gazan sotilaallisten ryhmien tulee riisuutua aseista ja presidentin- ja parlamenttivaalit tulee pitää alueen kestävän demokraattisen kehityksen saamiseksi, Östman vaatii.

Jopa Euroopan parlamentti otti viime kuussa päätöslauselmassaan poikkeuksellisen voimakkaan kannan konfliktiin tuomiten jyrkästi Hamasin taktiikan käyttää palestiinalaisia siviilejä ihmiskilpinä. Siviilit tulisi pitää erossa kaikesta heidän henkeään uhkaavasta konfrontaatiosta.

Euroopan Unionin pitäisi Östmanin mielestä lisäksi tunnustaa, että Yhdysvaltojen päätös vahvistaa Jerusalem Israelin pääkaupunkina on täysin linjassa EU:n virallisen position kanssa. Sen mukaan Länsi-Jerusalem on Israelin de-facto pääkaupunki.

– Minun mielestäni Jerusalemin tulisi pysyä yhtenäisenä Israelin pääkaupunkina, jotta täydet oikeudet voitaisiin varmistaa kaikille ihmisille uskonnosta tai elämänkatsomuksesta riippumatta.

 

 

 

 

Ylös