Taloudessa hukattu vuosikymmen: Bkt nousee syksyllä ensimmäistä kertaa vuoden 2008 tasoa korkeammalle

28.5.2018 klo 13:05 Politiikka Samuli Rissanen

Suomen bruttokansantuote saavuttaa ennusteen mukaan tämän vuoden syksyllä korkeimman tason sitten vuoden 2008. Takana on talouden kannalta kivulias vuosikymmen.

Finanssikriisistä alkanutta bkt:n notkahdusta on saatu lapioida Suomessa umpeen pitkään.

Aktian uuden ennusteen mukaan Suomen BKT kasvaa 2,6 prosenttia vuonna 2018 ja 2,2 prosenttia vuonna 2019. Jos kasvuvauhti toteutuu ennusteen mukaisesti, Suomi saavuttaa vuoden 2018 kolmannen kvartaalin aikana vuoden 2008 korkeimman BKT-tason.

Jos kasvuvauhti toteutuu ennusteen mukaisesti, Suomi saavuttaa vuoden 2018 kolmannen kvartaalin aikana vuoden 2008 korkeimman BKT-tason.

– Tähän on kuitenkin vielä matkaa, Schauman muistuttaa.

Talouden hukattuun vuosikymmeneen mahtuu kitukasvuisten vuosien lisäksi neljä vuotta, jolloin talous supistui. Vuonna 2009 Suomen talous sukelsi peräti 8,3 prosenttia. Miinuskasvua tuli myös vuosina 2012-14. Vuosi 2015 oli nollakasvun vuosi, mutta seuraavina vuosina talous on kasvanut yli kahden prosentin vauhtia. Samankaltainen vire jatkuu tuoreimman talousennusteen mukaan myös 2018 ja 2019.

Kasvu oli vuoden 2017 lopussa hieman hitaampaa, mutta tämän jälkeen kasvuvauhti nousi taas vuoden 2018 alussa ja oli Tilastokeskuksen ensimmäisen arvion mukaan 1,1 prosenttia ensimmäisellä neljänneksellä edelliseen neljännekseen verrattuna.

– Kasvuvauhti oli täysin sama kuin vuoden takainen kasvu ja tukee ajatusta siitä, että myös vuosi 2018 voisi olla kasvun kannalta hyvä. Näin ollen kuva Suomen taloudellisesta kehityksestä ei ole muuttunut kovinkaan paljon viime kuukausien aikana, ja siksi Aktia pitää BKT-ennusteensa muuttumattomana vuosille 2018 ja 2019, pankin pääekonomisti Heidi Schauman kertoo.

Tuntuvin riski talouden kehittymiselle tulee Aktian mukaan muualta maailmasta. Kauppasotaretoriikan eskaloituminen ja kaupankäynnin esteiden leviäminen Eurooppaan voisi helposti vaimentaa viime vuosien hyvää taloudellista kasvua.

Loppuvuodesta tulee Aktian arvion mukaan mielenkiintoinen, sillä Yhdysvaltojen keskuspankki pienentää taseitaan ja antaa selviä merkkejä tulevista ohjauskoron nostoista. Myös Euroopan keskuspankin tukiostot lähenevät loppuaan.

Aktia odottaa EKP:n ajavan nykyisen osto-ohjelmansa alas vuoden 2018 aikana ja suuntaa katseensa kohti ensimmäistä koronnosta, mikäli hyvä kehitys jatkuu ja hintapaineet nousevat.

– Pidämme todennäköisimpänä, että ensimmäinen koronnosto tapahtuu vuoden 2019 toisella puoliskolla ja että näemme yhden koronnoston vuonna 2019.

Ylös