Kiinnostaako politiikka? Get a life!

13.6.2018 klo 21:22 Kolumnit Tapio Luoma-aho

Suomen Kuvalehti julkaisi toissaviikolla tutkimuksen, jossa selvitettiin eri ammattien arvostusta suomalaisten keskuudessa. Olinkin todella otettu löytäessäni tuoreen ammattini, poliittisen avustajan, sijalta 372. Alaspäin oli vielä 7 sijaa…

Listan kärkisijoilla oli yllätyksettömästi lähinnä terveydenhuollon sekä opetusalan ammatteja. Ja hyvä niin: näiden alojen ammattilaiset tekevät tärkeää työtä – samoin kuin rakennus- tai luonnonvara-alan, logistiikan ja monen muun työn tekijät, hallintoa ja virkamiehiä väheksymättä.

Silti aika moni pyrkii kansanedustajaksi (sijalla 351), malliksi (373) tai vaikka laulajaksi (281). Enkä väitä, ettemme tarvitsisi viihdettä.

Poliitikkoja ja politiikkaa ei juuri arvosteta, vaikka toisaalta aiheesta jauhetaan mediassa aivan tolkuttomasti, ikään kuin kaikki elämässä olisi hallinnosta ja rakenteista kiinni. Ehkä tässä on näköharha. Valtaa ja vaikuttamista on niin moni muukin asia kuin julkishallinto ja sen kehittäminen.

Suurinta lienee se, mitä teemme esimerkillämme. Elämä on kuitenkin niin paljon enemmän kuin demokratia.

Valta on sillä, joka saa pitää puhetta, mutta auktoriteetti on sillä, joka on palvellut.

Antti Jauhiainen ja Joona-Hermanni Mäkinen arvioivat kirjassaan Hyvinvointivaltion vastaisku demokratian ja osallisuuden haasteita: ”Suomalaisnuorten yhteiskunnalliset tiedot ovat maailman kärkeä, mutta poliittinen osallistuminen heikkoa. Järjestelmä siis ymmärretään hyvin, mutta se tuntuu vieraalta ja tarpeettomalta.”

”Kaikki tietävät jollain tavalla sisimmässään, että politiikka on valheellista peliä”, maalaa em. kirjassa valtiotieteen professori Stephen Shalom.

Vaikka suomalainen demokratia olisi yksi parhaita ja tasa-arvoisimpia maailmassa, on siinä kiistämättä kehittämisen varaa. Keväällä julkaistu Sitran Liisa Hyssälän ja Jouni Backmanin raportti Kansanvallan peruskorjaus on yksi terävistä puheenvuoroista aiheesta. Myös eduskunnan sisällä käydään keskustelua siitä, miten suuntaan järjestelmää pitäisi kehittää, jotta myös sen arvostus nousisi. Iso laiva kuitenkin kääntyy hitaasti.

Koska politiikka edelleen on pohjimmiltaan yhteisten asioiden hoitoa, sitä voi tehdä jokainen. Jos olet kiinnostunut ”vaikuttamisesta”, ensimmäinen askel voisi olla vaikka tämä: hanki elämä. Mene ja palvele.

Valta tosin aina on sillä, joka saa pitää puhetta. Mutta arvostus ja auktoriteetti kuuluu sille, joka on palvellut.


Tapio Luoma-aho on bloggaaja (376) ja poliittinen avustaja (372) joka haaveilee alkavansa vielä joskus tubettajaksi (379).

 

 

Ylös