Sari Tanus ihmettelee pääministeri Juha Sipilän ulostuloa: ”Mikä mahtaa olla todellinen syy?”

26.6.2018 klo 14:33 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Sari Tanus ihmettelee pääministeri Juha Sipilän ulostuloa ja miettii, mikä on todellinen syy. Tanuksen mukaan pääministerin ilmoitus tarkoittaa yleiskeskustelua, josta tulee kyllä ”tulinen ja kiivas”, mutta ei ratkaiseva.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja ja eduskunnan sosiaali- ja terveysvaliokunnan varajäsen Sari Tanus ihmettelee pääministeri Juha Sipilän tämänpäiväistä ulostuloa ja toivoo sosiaali- ja terveysvaliokunnalle työrauhaa.

Pääministeri Juha Sipilä kertoi eduskunnassa toimittajille tänään puolitapäivin, että sote-uudistuksen lykkääntymisasia viedään eduskunnan suureen saliin pääministerin ilmoituksena huomenna.

Tulossa ei siis ole varsinaista tiedonantoa eikä siten myöskään hallituksen luottamusäänestystä.

Tanuksen mukaan menettely on outo ja tarkoittaa vain yleistä keskustelua aiheesta, ilman sitovia äänestyksiä.

Keskustelu pääministerin ilmoituksesta on varmasti ”tulinen ja värikäs”, mutta ei millään tavalla uudistuksen kannalta olennainen tai ratkaiseva

– Keskustelusta tulee varmasti ”tulinen ja värikäs”, mutta ei millään tavalla uudistuksen kannalta olennainen tai ratkaiseva, hän arvioi.

– Mietin, mikä on todellinen syy pääministerin ulostulolle. On surullista, että niin tärkeä sosiaali- ja terveyspalveluiden uudistus on tuonut mukanaan niin vahvoja poliittisia päämääriä, Tanus arvioi sote-uudistuksen tämänpäiväisiä draamaattisia käänteitä.

Perimmäinen syy Sipilän menettelyyn voikin hänen mukaansa olla hallituspuolueiden rivien suoristaminen sote-päätösten edellä.

– Perustuslakivaliokunta edellytti kuitenkin isoja muutoksia valinnanvapauteen ja aikataulut ovat paukkuneet paitsi valinnavapauden osalta, nyt myös koko uudistuksen ja maakuntavaalien osalta, Tanus muistuttaa.

Hallituksen enemmistöstä sote-uudistuksen takana on hyvin niukka, eli 101 kansanedustajaa. Kokoomuksen Susanna Koski ja Elina Lepomäki ovat ilmoittaneet äänestävänsä sote-uudistusta vastaan. Myös eduskuntaan palannut Paavo Väyrynen on kertonut vastustavansa sote-uudistusta.

Vastustajien joukkoon on laskettu myös kokoomuksesta eronnut Harry Harkimo. Kokoomuslainen eduskunnan puhemies Paula Risikko ei äänestä.

Tanus kertoo, että on prosessin aikana vaatinut useita muutoksia juuri uudistuksen aikatauluihin ja rahoitukseen. Hallituksen vastineessa joitakin näistä asioista on jo korjattu, mutta suurimpina ongelmina Tanus pitää riittämätöntä perusrahoituksen määrää ja kaiken kaikkiaan kustannusten nousua uuden mallin myötä.

Hän mukaansa on huolestuttavaa, että kustannuksista ei ole kuultu miljardinkaan tarkkuudella pitävää tietoa.

– Tällä esityksellä maakunnat ajautuvat nopeasti taloudellisiin vaikeuksiin, ellei palveluja merkittävästi leikata tai asiakasmaksuja nosteta. Uudistukselle asetetut tavoitteet eivät toteudu, hän arvioi.

”Olen lähestulkoon asunut sosiaali-ja terveysvaliokunnassa”

– Olen lähestulkoon asunut sosiaali- ja terveysvaliokunnan kokouksissa viimeisen kahden kuukauden ajan. Kokoukset ovat olleet viiden-kuuden tunnin mittaisia, normaalin kahden tunnin sijaan, kansanedustaja Sari Tanus kertoo.

Tuplabuukkauksia ei ole voitu välttää ja kokousten mennessä päällekkäin, Tanus on joutunut olemaan välillä poissa tulevaisuusvaliokunnan kokouksista, jonka varsinainen jäsen hän on.

Hän arvioi, että sote-valiokunta on kuusinkertaistanut hänen valiokuntakokouksissa viettämänsä ajan.

Valiokunta on joutunut työskentelemään myös melkoisen ulkoisen paineen alla.

– Valiokuntaan ei pääse sisään eikä sieltä ulos ilman, että media on oven ulkopuolella odottamassa, hän sanoo.

Tanus arvioi, että maakuntavaalit tuskin toteutuvat ennen syksyä 2019.

Tanuksen mukaan ilmapiiri Stv:ssä on ollut ajoin varsin jännittynyt, eikä jatkuva kiire ja edustajien valtava työmäärä ainakaan helpota työssä jaksamista.

– Nyt on jo ollut nähtävissä, että edustajat ovat jaksamisen äärirajoilla.

Tanuksen mukaan käsiteltäviä asioita on niin paljon ja asiat itsessään niin monitahoisia, että käsittelyyn on varattava riittävästi aikaa. Se, koska maakuntavaalit sitten pidetään, riippuu täysin lakipakettien valmistumisesta.

Tanus arvioi, että maakuntavaalit tuskin toteutuvat ennen syksyä 2019.

– Sote-uudistusta lähdettiin tekemään turhan suurena kokonaisuutena. Sen vuoksi sen hallitseminen ja maaliin saattaminen suunnitellussa aikataulussa on lähes mahdotonta.  Tarvittaisiin pitemmät, 5-6 vuoden hallituskaudet.

– Olisin toivonut, että eri osa-alueita olisi viety eteenpäin pienempinä osina, jolloin päätöksenteko ja asioiden hallinta olisi ollut paremmin mahdollista, Tanus toteaa.

Ylös