”Sananvapauteen kuuluu myös sananvastuu” – Sari Essayah pohtii Pori Jazzin ja Aki Ruotsalan tapausta

2.7.2018 klo 13:25 Kotimaa Kristiina Kunnas

– Kyllä Suomessa pitäisi voida puhua kriittisesti loukkaamatta ja loukkaantumatta. Mutta näyttä siltä, että mielipiteen-, sanan- ja uskonnonvapaus olisivat kaventumaan päin, toteaa Kristllisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah.

– Pori Jazzin toimitusjohtajaksi valitun ja pikaisesti irtisanotun Aki Ruotsalan kohun aikana framille nousivat kyllä sekä sananvapaus että uskonnonvapaus. Ruotsalan kohdalla puhuttiin myös hänen aktiivikristillisyydestään ja näytti jopa siltä, että Suomessa mielipiteenvapaus, sananvapaus ja uskonnonvapaus olisivat kaventumaan päin.

– On äärimmäisen tärkeää, että puolustamme jokaisen ihmisen sananvapautta sekä uskonnonvapautta. Ne on kirjattu perustuslakiimmekin, kansanedustaja ja Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah muistuttaa.

– Mutta kun käytämme sananvapautta, meillä pitää olla myös sananvastuu. Kun puhumme toisen ihmisen vakaumuksesta, se pitää tehdä tavalla, jossa kunnioitetaan jokaista ihmistä, Essayah vaatii.

Essayah puhuu Ruotsala-kohun jälkimainingeista ja ajatuksistaan KD-Kompassi -haastattelussa. Koko Saako Suomessa enää puhua kristillisistä arvoista julkisesti -ohjelman voi jälkikuunnella puolueen kotisivuilla kd.fi tai täällä.

Asmo Maanselkä kysyy haastattelussa Essayah’lta, ovatko kristilliset asiat jäämässä Suomessa pelkästään henkilökohtaisiksi. Että jos ottaa johonkin asiaan kantaa, joutuuko pelkäämään työpaikkansa puolesta?

– Siinä somemyrskyn ollessa kuumimmillaan tuli kyllä tällainen ajatus. Mutta ei voi olla niin, että jokin pieni, itseään suvaitsevaisena pitävä joukko määrittelee suvaitsevaisuuden. Että vain silloin, kun olet meidän tavallamme suvaitsevainen, olet oikeasti sitä.

Essayah kysyy saako Suomessa kertoa seksuaalisen suuntautumisensa vaihtumisesta.

– Seksuaaliseen suuntaumiseen liittyvät kysymykset ovat olleet sellaisia, että Suomessa on hyväksyttyä tulla niin sanotusti kaapista ulos, eli kertoa homoseksuaalisuudestaan. Mutta entä toisin päin?

– Jos joku kertookin muuttuneensa homoseksuaalista heteroseksuaaliksi, ja ollaan sitä mieltä, että hänellä on sananvapauden nimissä oikeutus asian kertomiseen, voi tulla sellainen julkinen ryöpytys, joka Aki Ruotsalaan kohdistui, Essayah pohtii.

Essayah tavoittelee kuitenkin kaikessa toiminnassa lähimmäisen kunnioittamista.

Ei koskaan pidä toisen pyhiä asioita tarkoituksellisesti loukata. – Sari Essayah

– On tosi tärkeää, että näissä asioissa kunnioitetaan perusvapauksia ja jokaisen ihmisen ihmisarvoa. On pidettävä huoli, että kun keskustelemme uskonnollisista käsityksistä, ei toista saa tarkoituksellisesti loukata.

Essayah’n mukaan on voitava keskustella kriittisesti eri uskontojen maailmankuvasta loukkaamatta ja loukkaantumatta.

– Ei koskaan pidä toisen pyhiä asioita tarkoituksellisesti loukata, Essayah muistuttaa.

 

Kuuntele Sari Essayah’n koko KD-Kompassi -haastattelu täältä. Asmo Maanselkä haastattelee.

 

 

Ylös