”Seksuaalinen hyväksikäyttö voi pilata koko elämän” – Pitkä tie uhrista selviytyjäksi

3.7.2018 klo 11:00 Kotimaa Kristiina Kunnas

Seksuaalinen hyväksikäyttö voi pilata uhrin koko elämän. Auli Happosellekin oli käydä niin. Tervehtyminen on ihme, jossa tunteiden läpikäymisellä sekä anteeksiannolla on korvaamaton merkitys.

Ensin tuli karkkia, sitten mukavaa puuhastelua aikuisen sukulaismiehen kanssa. Mies kantoi Aulia harteillaan ja mentiin metsään leikkimään. Auli muistaa pitäneensä silmiä kiinni, kun mies kajosi häneen ja tyydytti itseään seksuaalisesti. Oli outo ja hämmentynyt olo, eikä Auli ymmärtänyt mistä oli kysymys. Ei myöskään sitä, oliko tilanne oikein vai väärin. Miten hän olisikaan voinut ymmärtää tai tietää. Auli oli nelivuotias.

– Ovelinta oli se, että hyväksikäyttäjä teki tilanteet pienelle lapselle sellaisiksi, kuin ne kuuluisivat asiaan ja olisivat luonnollisia ja viattomia. Vanhemmat eivät olleet näkösällä, Auli Happonen kertoo nyt, vuosikymmeniä myöhemmin.

Hyväksikäyttäjä ei jättänyt häneen fyysisiä merkkejä. Hyväksikäyttötilanteita oli useita kertoja ja ne jatkuivat ainakin parin vuoden ajan.

Aulista tuli hiljainen ja näkymätön, surumielinen ja totinen lapsi. Ulkoisesti hän oli rohkea ja poikamainen. Kotileikit ja barbinuket sisällä, ulkona puissakiipeily ja urheilu.

Ovelinta oli se, että hyväksikäyttäjä teki tilanteet pienelle lapselle sellaisiksi, kuin ne kuuluisivat asiaan ja olisivat luonnollisia ja viattomia.

–  Ajoin fillarilla tuhatta ja sataa, mutta sisäisesti olin varuillani ja jännitin. Seitsemän tai kahdeksan vanhana mietin joskus, että jos elämä on näin raskasta, miten jaksan sitä elää.

Auli oli mennyt sisäisesti rikki, mutta hän ei puhunut kenellekään ahdistuksestaan.

Iloa ja rauhaa toi pyhäkoulu. Siellä kuuli Jeesuksesta, joka oli turvallinen henkilö, jolle saattoi kertoa asiansa rukouksessa. Muuten lapsuus ja nuoruus olivat selviytymiskamppailua. Äiti sairasti paljon, ja tytär joutui ottamaan paljon vastuuta.

Koulussa Auli oli pidetty eikä kavereita puuttunut, mutta sisimmässään hän koki ulkopuolisuutta.

– Olin kuin oman elämäni sivustaseuraaja.

– Olin reilu kaikille ja pidin heikoimpien puolta. Voitin juoksukilpailut ja painimatsit poikien kanssa, joten minua kunnioitettiin. Tein kaikkeni pitääkseni vahvan kuoren ehjänä, jotta haavoittuvuus ei vain paistaisi minusta.

Hän pelkäsi myös aikuisia – ja omaa naiseksi kasvamistaan.

– Urheilin valtavan paljon siksi, ettei naisellisia muotoja vaan alkaisi näkyä. En tahtonut tulla naiseksi, sillä pelkäsin elämää naisena. Minussa kyti pelkoa ja vihaa, joita en osannut enkä uskaltanut purkaa.

En tahtonut tulla naiseksi, sillä pelkäsin elämää naisena. Minussa kyti pelkoa ja vihaa, joita en osannut enkä uskaltanut purkaa. – Seksuaalisen hyväksikäytön uhri Auli Happonen

Oireet alkoivat tulla ulos vasta kuntohoitaja-opiskelijana. Samaan ajanjaksoon osuivat koulupaineet ja uusi seurustelusuhde tulevan aviomiehen kanssa.

– Minuun oli lapsuuden seksuaalisen hyväksikäytön seurauksena istutettu sisäinen viha ja pelko. Nyt se alkoi purkautua, mutta ei terveesti kanavoituen vaan minua itseäni kohtaan.

Hän koki itsensä likaiseksi ja riittämättömäksi.

– Häpeä hallitsi minua. En voinut suoda itselleni nautintoja, en edes ruokaa tarpeeksi.

Anoreksia puhkesi Aulin ollessa nuori aikuinen. Avioliitto ei ehtinyt alkua pidemmälle, kun nuori vaimo oli jo hyvin sairas.

– Riuduin lähes kuoliaaksi. Anoreksia on kuin tahaton, hidas itsemurha, jota ei ole suunniteltu.

Kolmen kuukauden hoitojaksolla sairaalassa ja myöhemmin terapiassa ei pureuduttu seksuaaliseen hyväksikäyttöön.

– Se oli minulla sairastumisen juurisyy. Ei pitäisi hoitaa oiretta vaan varsinaista syytä.

Nuoruuden avioliitto rikkoutui.

Seksuaalinen hyväksikäyttö tuhosi elämääni monin eri tavoin yhteensä 25 vuoden ajan ja teki avioliitostani haasteisen, ja onnistui lopulta rikkomaankin sen. Minulla oli valtava huomion ja rakkauden vaje.

– Ajattelen, että seksuaalinen hyväksikäyttö tuhosi elämääni monin eri tavoin yhteensä 25 vuoden ajan ja teki avioliitostani haasteisen, ja onnistui lopulta rikkomaankin sen. Minulla oli valtava huomion ja rakkauden vaje, mutta niitä ei mikään täyttänyt, ennen kuin sain kohdata Jumalan antaman avun ja ihmeen.

Hän oli viidentoista pitkän anoreksia-vuoden jälkeen täysin väsynyt sairauteensa.

– Olin epätoivoinen. Itkin onnetonta elämääni ja rukoilin.

Auli kertoo huutaneensa, että tahtoo tulla terveeksi.

Rukouksen myötä Auli sai kokea täydellisen vapautumisen sairaudestaan.

– Aivan kuin jokin kahle olisi irronnut minusta ja koin vapauden tunteen. Siitä hetkestä lähtien anorektiset oireet ja pakkomielteet jäivät yksi toisensa jälkeen pois.

Hän listaa omiksi oireikseen päässään olleen kalorinlaskukoneen, himokuntoilun, syömisen loputtoman kontrolloinnin sekä painon tarkkailun.

– Kaikki eivät pääse anoreksiasta kokonaan eroon, minä pääsin. Jouduin käsittelemään omat tunteeni, ja lopputulos oli se, että halusin antaa anteeksi jokaiselle minua millä tahansa tavalla väärin kohdelleelle.

Kaikki eivät pääse anoreksiasta kokonaan eroon, minä pääsin. Jouduin käsittelemään omat tunteeni, ja lopputulos oli se, että halusin antaa anteeksi jokaiselle minua millä tahansa tavalla väärin kohdelleelle. – Auli Happonen

Olen onnellinen siitä, että sain mahdollisuuden uuteen avioliittoon. Nyt iloitsen naiseudestani ja kaikesta, mitä siihen liittyy. Oi, miten paljon nautin siitä, jos joku kehuu minua kauniiksi. Saan terveellä tavalla viestittää tunteitani ja rakkauttani, uhrista selviytyjäksi päätynyt Auli Happonen kertoo.

Auli pitää anteeksiantoa välttämättömänä.

– Muuten jäljelle jäävät katkeruus ja viha. Kun pystyin antamaan anteeksi, sain tilalle minulta puuttuneet vapauden ja elämänilon.

– Katkera viha kahlehtii tunne-elämän ja kiinnittää uhrin hyväksikäyttäjään. Pidän anteeksiantoa vapauttavana. Vihan ja katkeruuden tilalle tulee rakkaus. Ei ole enää välinpitämätön asioille, vaan alkaa välittää itsestään ja toisista.

Aiemmin naisen elämää kiihkeästi pelännyt saa nyt iloita siitä, että on nainen.

– Olen onnellinen siitä, että sain mahdollisuuden uuteen avioliittoon. Nyt iloitsen naiseudestani ja kaikesta, mitä siihen liittyy. Oi, miten paljon nautin siitä, jos joku kehuu minua kauniiksi. Saan terveellä tavalla viestittää tunteitani ja rakkauttani.

Hän toivoo, että jokainen tytär saisi isältään kehuja ja tukea itsetuntonsa kehittymisessä.

– Ja meitä naisia kannustan toistemme tukemiseen.

En ole enää uhri, olen selviytyjä.

Auli Happonen on Kristillisdemokraattien varavaltuutettuna Espoon kaupunginvaltuustossa.

– Tämä on agendallani myös kuntapoliitikkona. Lapsen seksuaalisesta hyväksikäytöstä pitää tulla nykyistä raskaammat rangaistukset.

Lapsuuden hyväksikäyttö rampautti Aulin ihmisenä, naisena ja kumppanina. Tervehdyttyään hän on ollut valmis puhumaan kipeästä asiasta.

– En ole enää uhri, olen selviytyjä.

 

• Auli Happonen on ottanut oman elämänsä kokemukset aiheikseen myös politiikassa. Lue lisää täältä

 

Auli Happonen

• KD:n varavaltuutettu Espoon kaupunginvaltuustossa
• tuottaa ja toimittaa yhdessä miehensä Jakob Happosen kanssa Sanan ja runon tuoksua -ohjelmaa TV7:ssä, ohjelmaa tehty vuodesta 2008 lähtien
Ylös