Tiina Tuomela ajaa neljää takuuta ikäihmisten elämänlaadun turvaksi

18.8.2018 klo 08:33 Politiikka Merja Eräpolku

– Koen, että vanhusasiainvaltuutetun viran perustaminen olisi ensi askel asennemuokkaukseen ja ikäihmisten tilanteen korjaamiseen, kertoo Kristillisdemokraattien vantaalainen varapuheenjohtaja, lääke­tieteen toh­tori Tii­na Tuo­mela. Hän ajaa myös neljää takuuta ikäihmisten elämänlaadun turvaksi.

Tiina Tuomela laittoi huhtikuun alussa vi­reille kansa­lais­aloitteen, jol­la vaa­ditaan vanhu­sa­siain­val­tuu­tetun vi­ran perus­ta­mista ­Suomeen.

– Aloitetta ovat lähteneet järjestöistä tukemaan muun muassa Senioriliike, Vanhustyön keskusliitto, Suvanto ry, lähi- ja perushoitajien ammattiliitto Super, kertoo Tuomela KD Kompassi-haastattelussa Radio Deissä.

– Työsarkaa olisi niin paljon, ettei oikein tiedä mistä aloittaisi. Varsinkin hoidon ja hoivan saaminen hyvään kuntoon on tärkeä asia. Meillä on ihan liian huonokuntoisia ikäihmisiä kotihoidossa ja kotihoidon resurssit liian pienet. Myös palveluasumisen hoitajamitoitus on liian alhainen.

Tuomelan tarvittaisiin neljä takuuta vanhuksille: ulkoilu-, ruokailu-, yhteisö- ja hygieniatakuuta.

– Ikäihmisten tulisi päästä kahdesti viikossa ulkoilemaan.

– Ruokailutakuu tarkoittaa sitä, että pitäisi saada syödä rahassa. Liian nopean ruokailun vuoksi  jopa 50-60 prosenttia vanhuksista kärsii laitoshoidossa aliravitsemuksesta.

– Jokaisella tulisi olla oma yhteisö, jossa on sekä saman että eri ikäisten seuraa.

– Hygienitakuu tarkoittaisi sitä, että jokaisen ikäihmisen pitää päästä suihkuun ja mahdollisesti myös saunaan, eikä vaippakiintiöitä saa olla, Tuomela esittää.

Myös digitalisaatioon sekä ympäristön ja liikenteen suunnitteluun liittyen ikäihmisten tarpeitten huomioimisessa on Tuomelan mukaan paljon tekemisen varaa.

Uurastus kansalaisaloitteen nimenkeruussa on motivoinut.
– Kaikki kokevat, että tärkeä on asia ja ihmettelevät, ettei tällaista valtuutettua vielä ole Suomessa.

Kuuntele Tiina Tuomelan KD-Kompassi -haastattelu tänään lauantaina 18. elokuuta klo 12.50 Radio Deissä ja uusintana maanantaina klo 22.35.

Viikoittaiset ohjelmat voi myös jälkikuunnella. Ne löytyvät KD:n kotisivuilta kd.fi. Haastattelut löytyvät kotisivun alalaidasta Soundcloud-arkistosta.

Helsingin Kampin Narinkkatorilla pidetään 4. syyskuuta kello 17-19 mielenilmaus vanhusten asian puolesta. Tapahtumassa kerätään myös allekirjoituksia Vanhusasiainvaltuutettu Suomeen -kansalaisaloitteeseen, jonka teksti ja kannatuslomake löytyy ­Kan­sa­lai­sa­loi­te.fi-verk­ko­pal­ve­lussa nimellä Vanhusasiainvaltuutettu Suomeen. Aloitteen voi allekirjoittaa myös sähköisesti. Paperiset allekirjoitetut lomakkeet tulee toimittaa postitse osoitteella KD Naiset ry, Karjalankatu 2 A 7 krs, 00520 Helsinki.

Ylös