Kristillisdemokraattien kansanedustajat vaativat 100 miljoonaa välitöntä kriisitukea maataloudelle

27.8.2018 klo 14:40 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien kansanedustajien mielestä 100 miljoonan euron kriisipaketista on päätettävä heti ja rahojen löydyttävä jo tämän vuoden lisäbudjetista. KD-ryhmä on parhaillaan koolla Keuruulla, Iso Kirja -opistolla.

Kristillisdemokraattinen eduskuntaryhmä vaatii hallitukselta merkittäviä panostuksia satovahinkojen korvaamiseksi.

Viljelijöiden tarvitsemaa välitöntä kriisitukea pitäisi kristillisdemokraattien kansanedustajien mielestä maksaa 100 miljoonaa euroa. Kriisipaketista pitäisi päättää heti ja rahojen löydyttävä tämän vuoden lisäbudjetista.

Kriisipaketista pitäisi päättää heti ja rahojen löydyttävä tämän vuoden lisäbudjetista.

Hallitus ei ole toistaiseksi reagoinut kuivuuden kourissa kamppailevien viljelijöiden ahdinkoon millään konkreettisella tavalla. Kristillisdemokraattien mukaan avulla on kiire ja viesti budjettiriiheen tällä viikolla kokoontuville hallituspuolueille selvä: Kriisitukea pitäisi maksaa viljelijöille mahdollisimman nopeasti.

– Tilanne maatiloilla on äärimmäisen stressaava, sillä myös viime vuoden sato oli heikko runsaiden sateiden vuoksi. Kyseessä on monien ainoa tulonlähde, ja tilannetta pahentavat mittavat velkataakat etenkin nuoremman polven maatalousyrittäjillä, KD:n kansanedustajat muistuttavat.

Maatalouden edustajat, kuten MTK, ovat vaatineet jopa 200 miljoonaa euroa pitemmän aikavälin toimenpiteisiin.

Kristillisdemokraattien nyt vaatimat 100 miljoonaa kattaisivat ryhmän mukaan vain kriisituen. Sen lisäksi tarvitaan pitemmän aikavälin uudistuksia alan kannattavuuden parantamiseksi.

– Tämä edellyttää sekä kaupan että elintarviketeollisuuden osallistumista ja reilujen markkinatapojen aikaansaamista, kansanedustajat sanovat.

Keväästä asti jatkuneen kuivuuden aiheuttamat satovahingot ovat tänä vuonna mittavat. Kokonaissato pienenee arvioiden mukaan vähintään kolmanneksen ja viljan laatu on paikoin heikkoa. Alueelliset erot ovat varsin suuria ja esimerkiksi Etelä-Suomessa sato on viljelijöiden kertoman mukaan määrältään vielä heikompi.

Säilörehupula on todellinen ja johtanut jo tietyillä alueilla hätäteurastuksiin.

Ylös