”Sama huippuhoito elämän loppupäähän kuin on sen alkupäässä” – Mielenilmaus Narinkkatorilla toi puolueet yksimielisesti saman asian taakse

5.9.2018 klo 07:27 Politiikka Kristiina Kunnas

Helsingin Narinkkatorilla vallitsi hetken aikaa poikkeuksellinen konsensus puolueiden välillä, kun eri ryhmien kansanedustajat kävivät vuoroin vaatimassa Suomeen vanhusasiainvaltuutettua. Kansalaisaloite-keräys jatkuu vielä syyskuun ajan.

Kristillisdemokraattien Sari Tanus, Vihreiden Outi Alanko-Kahiluoto, Vasemmistoliiton Aino-Kaisa Pekonen, Sinisten Lea Mäkipää,  Sosialidemokraattien Kristiina Salonen, Perussuomalaisten Arja Juvonen, Kokoomuksen Sari Sarkomaa, Keskustan Hannakaisa Heikkinen sekä Liikkeen Harry Hjallis Harkimo olivat kerrankin herttaisen yksimielisiä.

Narinkkatorilla Helsingin ytimessä saatiin tiistai-illansuussa kokea tällainen ihme. Kansanedustajat olivat mielenilmauksessa vaatimassa vanhusasiainvaltuutettua Suomeen.

– Nyt kaikki allekirjoittamaan, sillä enää on vajaa kuukausi aikaa. Tuhansia kannattajia tarvitaan vielä, jotta 50 000 allekirjoituksen raja rikkoutuu, Tiina Tuomela toteaa. (Kuva Kristiina Kunnas)

Heidän lisäkseen tilaisuudessa puhui asiantuntijoita ja johtohenkilöitä useasta eri järjestöstä. Viesti oli kristallinkirkas: ikääntyvä Suomi tarvitsee vanhusasiainvaltuutetun.

Juontajana parituntisessa mielenilmauksessa oli KD Naisten puheenjohtaja, erikoislääkäri Tiina Tuomela. Hän on kansalaisaloitteen puuhanainen.

– Meillä on jo kiire, sillä tämän kuun aikana pitää vielä kerätä tuhansia allekirjoituksia, Tuomela sanoi haastaen kuulijoita allekirjoittamaan ja kertomaan asiasta eteenpäin myös muille.

Aloitteen voi allekirjoittaa netissä täällä (kansalaisaloite.fi).

Yleisössä Ritva pohti ikääntymistä. Onko hän mieluummin vanhus vai ikäihminen, vaiko vain yksinkertaisesti eläkeläinen?

– Olen reilusti yli kahdeksankymppinen. Eläkeläinen kuulostaa kovin arkiselta. En kutsu itseäni vanhukseksi enkä ikäihmiseksi, mutta olen kyllä jo pitkään elänyt ja ollut olemassa, Ritva totesi hymyillen.

Kristillisdemokraattien tamperelainen lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus nimitti Suomen vanhustenhoidon tilaa katastrofaaliseksi.

Yhtä lailla pitäisi huolehtia köyhien vanhusten toimeentulosta kuin vaikkapa omaishoitajien jaksamisesta. – kansanedustaja Sari Tanus

– Kuitenkin meillä Suomessa on elämän alkupään seuranta ja hoito maailman huippua. Valtavan hyvin hoidetaan vauvat ja lapset ja äidit. Sama huippuhoito tarvitaan myös elämän loppupäähän, Tanus vaati.

Tanuksen mielestä ikäihmisten asumismahdollisuudet pitäisi huomioida jo kaavoituksessa.

– Yksinäisyys on kipeä asia, taloudellinen turvattomuus samoin. Yhtä lailla pitäisi huolehtia köyhien vanhusten toimeentulosta kuin vaikkapa omaishoitajien jaksamisesta. On meidän aikamme pitää huolta vanhenevista sukupolvista.

Tanus haluaa, että puolelletoista miljoonalle ikääntyvälle kansalaiselle tulee oma asioidenhoitaja.

– Jos meillä jo on lapsiasiainvaltuutettu, tasa-arvo- ja yhdenvertaisuusvaltuutettu sekä tietosuojavaltuutette, miksi ihmeessä meillä ei vielä ole vanhusasiainvaltuutettua? Tanus kysyi.

 

Sanottua Vanhusasiainvaltuutettu Suomeen -mielenilmauksessa

 

Puutteet vanhuspalvelujen resurssoinneissa uhkaavat ikäihmisten turvaa ja ihmisarvoista elämää, ja johtavat hoitajien uupumiseen. – sosiaalityön professori Marjaana Seppänen, Helsingin yliopisto
Mihin voimme ilmoittaa vanhusten kaltoinkohtelusta? – kansanedustaja Aino-Kaisa Pekonen, Vasemmistoliitto
Sama huippuhoito elämän loppupäähän, kuin on sen alkupäässä. – kansanedustaja Sari Tanus, KD
Meillä on vähään tyytyvä ja kiitollinen ikäihmisten sukupolvi, joka alistuu kohtaloonsa. – kansanedustaja Kristiina Salonen, SDP
Tärkein voimavara ikäihmisten hoidossa olisi hyvinvoivat hoitajat. – kansanedustaja Hannakaisa Heikkinen, Keskusta
Vanhuspalvelulaki on tyhjien toiveiden tynnyri – tekemättä jäävistä asioista ei ole mitään sanktioita. – puheenjohtaja Silja Paavola SUPER

Vanhusasiainvaltuutettu Suomeen -kansalaisaloitteen allekirjoittajia riitti koko mielenilmauksen ajan. Puhumassa professori emerita Sirkka-Liisa Kivelä. (Kuva Kristiina Kunnas)

 

Ylös