Juoksukoulua pitävä huippujuoksija Annemari Kiekara Varsinais-Suomen KD-eduskuntavaaliehdokkaaksi

7.9.2018 klo 15:10 Politiikka Kristiina Kunnas

– Sydämelläni ovat nuoret ja heidän tulevaisuutensa sekä Suomen aikanaan rakentaneet vanhukset ja heidän hoitonsa, sanoo kristilliset arvot jo äidinmaidossa saanut Annemari Kiekara. Nykyään juoksukoulua pitävä Kiekara (Sandell) on Suomen menestyneimpiä juoksijoita. Hän on ehdolla eduskuntaan Varsinais-Suomen vaalipiirissä.

– Kävin keskustelut puolisoni ja perheen kanssa ehdokkuudestani, ja sain perheen tuen asialle. Keskustelin myös itseni kanssa. Kysyin, onko minussa jotain sellaista jonka voisin kansalaisten kanssa jakaa, ja tulin siihen päätökseen, että kyllä on.

Annemari Kiekara tunnetaan yleisurheilupiireissä Annemari Sandellina. Hän on yksi Suomen menestyneimpiä juoksijoita, joka edelleen 41-vuotiaana pitää useita ennätyksiä hallussaan. Juoksukilometrejä kertyy edelleen valtavasti, mutta intohimoinen kilpaileminen on vaihtunut juoksukoulun pitämiseen yhdessä Mika Kiekaran, nykyisen aviomiehen kanssa.

– Asettuminen ehdolle eduskuntavaaleissa ei ollut helppo päätös. Lupauduin ehdokkaaksi keskusteltuani perheeni ja itseni kanssa, Kiekara kertoo.

Puheenjohtaja Sari Essayah – entinen maajoukkuekaveri – oli ehdottamassa ja toivomassa Annemarin ehdokkuuta. Samoin tukena oli Kristillisdemokraattien Varsinais-Suomen piirihallitus, joka kovasti mieluusti oli asettamassa Kiekaraa ehdolle kevään 2019 eduskuntavaaleihin.

– Pohdin myös sitä, olenko liian kiltti politiikkaan. Sitten päätin, että olen vain oma itseni, se Annemari, jolla on ollut kristilliset arvot jo äidinmaidossa saatuina.

Ajatellessaan itseään ehdokkaana Annemarille tuli paljon korjattavaa mieleen ympärisössään.

– On huoli ihmisistä, inhimillisyydestä. Missä ovat ne, jotka oikeasti välittävät lähimmäisistä? Suomi on menossa vahvasti luokkajakoon köyhät ja rikkaat.

On paljon asioita, joita on parannettava.

–  Nuorisotyöttömyys on vakava asia. Nuorten syrjäytyminen on saatava taittumaan. Meillä ei ole enää yhtään varaa menettää nuoria sen vuoksi ettei heille ole tarjota töitä tai opiskelupaikkaa.

Kiekara murehtii katsoessaan tilastoja nuorten aikuisten työkyvyttömyyseläkkeistä.

– Siitä tulee erittäin surulliseksi. Miten hyvinvointivaltiossa, jollaiseksi Suomea kutsumme, voi olla näin?

Myös elämän toinen pää eli vanhuus on raskaana Annemari Kiekaran sydämellä.

– Kun Mama eli äitini soittaa hoitokodista itkien, ettei tälläkään viikolla päässyt ulkoilemaan, tulevat väkisin mieleeni ne kaikki vanhukset ja veteraanit, jotka ovat tämän maan meille rakentaneet. Onko meillä tosiaan niin lyhyt muisti, että nämä Suomen rakentajat unohdetaan? Heille kaikille pitää saada hyvä ja turvallinen vanhuus, he ovat sen ansainneet.

Liikunta tietenkin on Annemarille melkein kuin hengitys, kaiken aikaa läsnä.

Entäpä jos liikuntasuorituksesta maksettaisiin jokin palkkio, silloin työteho nousisi ja sairauspoissaolot vähenisivät, näin porkkanat tulisivat korkojen kera takaisin. – KD-kansanedustajaehdokas, huippujuoksija Annemari Kiekara

– Miten saataisiin ihmiset kuntoilemaan enemmän, miten voisimme yhteiskuntaa ja työnantajia herätellä että he kannustaisivat työntekijöitä liikkumaan? Voisi olla hyvä ajatus, että liikuntasuorituksen voisi tehdä työajalla.

– Entäpä jos liikuntasuorituksesta maksettaisiin jokin palkkio, silloin työteho nousisi ja sairauspoissaolot vähenisivät, näin porkkanat tulisivat korkojen kera takaisin, Annemari Kiekara pohtii.

Perheenäitinä hän murehtii myös perhe-elämästä.

– Tavoitteena on oikea perhe-elämä, jossa syödään, leikitään ja harrastetaan yhdessä. Se huolestuttaa, että jo ihan pieniä lapsia viedään hoitoon aamuvarhaisella ja haetaan illaksi kotiin nukkumaan.

– Yhteiskunnan pitäisi tukea perheitä niin,  että lapsi saisi viettää varhaislapsuutta kotona, äidin tai isän kanssa. Se loisi tasapainoista hyvää lapsuutta lapselle.

Annemari Kiekaran eduskuntavaaliehdokkuus vahvistettiin tänään perjantaina 7. syyskuuta.

– Matka on pitkä mutta odotan sitä kovasti. Olen ylpeä KDläinen, tämän puolueen arvot ovat  minunkin arvojani, sydämestäni, hän sanoo.

 

Menestynyt juoksija

Kansainvälisesti Annemari Kiekara (Sandell) on menestynyt parhaiten maastojuoksussa. Hänellä on MM-pronssia naisten lyhyeltä matkalta Belfastista 1999 ja MM-kultaa tyttöjen kilpailusta vuodelta 1995 ja tyttöjen MM-hopeaa 1996. Maastojuoksun EM-kisoista hänellä on kolme mitalia; kultaa 1995, hopeaa 1998 ja pronssia 1996.
Suomen mestaruuden Kiekara (Sandell) on voittanut kuusi kertaa 5 000 metrillä (1995, 1999, 2000, 2005, 2008 ja 2009) ja viisi kertaa 10 000 metrillä (1994, 2005, 2007, 2008 ja 2009). Hän on saanut lisäksi hopeaa 1 500 metrillä vuonna 1996 ja 10 000 metrillä vuonna 2003. Maastojuoksun Suomen mestaruuksia hänellä on kymmenen.
Annemari Kiekara (Sandell) pitää hallussaan kahden mailin, 5 000 metrin ja 10 000 metrin Suomen ennätyksiä. Hän on osallistunut kerran olympialaisiin (Atlanta 1996), neljästi MM-kisoihin (1993, 1995, 1997 ja 1999) ja kerran EM-kisoihin (1998).
Hänen Atlantan olympialaisissa juoksemansa 10 000 metrin Suomen ennätys 31.40,42 on edelleen voimassa oleva matkan nuorten Euroopan ennätys.
Lähde: Wikipedia

Annemari Sandell on perheenäiti ja huippujuoksija, joka valmentaa paitsi juoksijoita myös hevosia. Hänen eduskuntavaaliehdokkuutensa julkaistiin perjantaina 7. syyskuuta, ja samalta päivältä on myös valokuva.

Ylös