Punavalkea anteeksianto – Heikkilän ja Simojoen Sovinto-musikaali valmistui

23.9.2018 klo 09:18 Kotimaa Kristiina Kunnas

Sovinto-musikaalin käsikirjoittajan Lasse Heikkilän isän isoisä Seth Heikkilä oli punaisten agitaattori. Muusikko Pekka Simojoen isoisän serkku Elias Simojoki oli kiihkomielinen valkoinen pappi. 100 vuoden jälkeen on jo korkea aika solmia punavalkea sovinto.

Lasse Heikkilä löysi kansalaissodan draaman lähempää kuin olisi ikinä uskonut. Siskon tehdessä sukututkimusta selvisi, että isoisän isä Seth Heikkilä (1863–1938) oli ollut työväenliikkeen keskeisiä henkilöitä 1900-luvun alussa. Hän oli kolmen kauden senaattori ja päätoimittaja. Kun hänet myöhemmin tuomittiin maanpetoksesta, vaikeni suku hänestä ja punaisesta historiastaan täysin.

Tampereella suunniteltiin vuosi sitten syksyllä 2017 Vapaudenpatsaan siirtoa. Sen mallina oli aikanaan ollut urheilullinen nuorukainen Elias Simojoki (1899–1940), josta myöhemmin tuli kiihkeän isänmaallinen pappi ja Akateemisen Karjalaseuran perustajajäsen.

– Olin toivonut, että jotkut julkisuuden henkilöt nousisivat esiin anteeksiannon ja sovinnon ajatuksin, kun vietetään verisen sisällissodan muistovuotta.

Oivallus iski Heikkilään Majatalo-illassa lokakuussa 2017.

– Rakas kollegani Pekka Simojoki on valkoisesta suvusta. Ei tarvitse kauempaa hakea sovinnontekijöitä. Pelaamme samaa paikkaa samassa joukkueessa, ja saavutamme työmme kautta tosi paljon ihmisiä, Heikkilä oivalsi.

– Me voimme antaa sovinnon mallin.

Me voimme antaa sovinnon mallin. – säveltäjä Lasse Heikkilän sukutausta on punaisten ja säveltäjä Pekka Simojoen sukutausta valkoisten puolella

Kumpikin tutustui perinjuurin oman sukunsa tarinaan.

– Sethillä oli vahva agitaattoritausta, Eliaksella hyvin samanlainen, vaikka olivatkin vastakkaisilla puolilla. On ällistyttävää, miten samantyyppisiä he kuitenkin olivat, Pekka Simojoki toteaa.

Kun Lasse Heikkilä pyysi häntä Sovinto-musikaalin ”vastapuoleksi”, saivat muut kiireet väistyä. ”Tämä on tehtävä”, Simojoki ajatteli.

Musikaalin piti valmistua alun perin jo kevääksi 2018, Tampereen taistelujen 100-vuotismuistojuhlaan.

– Vaikka nimeni on musikaalissa tekijänä, ihan rehellisyyden vuoksi annan kaikki pisteet Lasselle. Hän teki kässärin ja musiikin sovitukset, minä toin mukaan vain kourallisen lauluja ja ajatuksia, Simojoki sanoo.

Sovinto-musikaalin esitys on Tampere-talossa sunnuntaina 30. syyskuuta klo 17. Esitys myytiin loppuun jo syyskuun alussa, mutta sen voi nähdä syksyn aikana kolmesti AlfaTV-kanavalta.

– Aina taiteilija joutuu jotain pohtimaan, niin kuin nyt sitä, että toimiiko tilaisuuden rakenne. Alkupuoli on draamallinen musikaali, väliajan jälkeen konsertti, jossa keskustelemme Pekan kanssa ja esitämme toistemme tuotantoa, Lasse Heikkilä kertoo.

– Teemme kunniaa toisillemme, hän jatkaa.

Näytelmä kertoo väkevästi siitä, mitä tarkoittaa anteeksianto ja sovinto. Kuullaan viime vuosisadan alun työväen lauluja puhallinorkesterin sovituksin, samoin kuin valkoisia, isänmaallisia lauluja.

– Sisällön tuottaminen on aina ilo, eikä koskaan puserrusta, Heikkilä kertoo käsikirjoitus- ja sävellysvaiheesta.

– Mutta ne valvotut yöt tulevat siitä, mistä löytyvät ihmiset ja materiaalit, miten koneiston saa käynnistymään ja ylläpidetyksi. Luominen on kivaa, tää kaikki muu äärettömän rankkaa, Heikkilä kiteyttää.

 

LASSE HEIKKILÄ

Säveltäjä-muusikko, s. 1961
Sovinto-musikaalin käsikirjoittaja, laulujen tekijä
Musiikkiteatteri Valkian kanssa Joulun Sankari
-musikaalin esitykset joulun alla 2018
Sailan valmistuvan levyn kanssa
konserttikiertueelle 2019
Metsä-elokuvakonsertit, Messukylän Majatalo-illat
lasse.net

PEKKA SIMOJOKI

Laulaja-lauluntekijä, s. 1958
Sovinto-musikaalin laulujen tekijä
Ylistyslevy julkaistiin Häikäisevän kirkas julkaistiin 8.9.
Gospel Gentlemen –kiertue Jaakko Löytyn ja Petri
Laaksosen kanssa loka-marraskuussa 2018
Konsertteja EtCeteran ja Exitin kanssa
pekkasimojoki.fi

 

 

Ylös