Ylitarkastaja Tomi Kuosmanen Migristä avaa maahanmuuttopolitiikan kiemuroita

24.9.2018 klo 11:12 Politiikka Samuli Rissanen

KD:n varapuheenjohtaja Tomi Kuosmanen johti kahta vastaanottokeskusta 2015 pakolaiskriisin aikana ja vastaa nyt Maahanmuuttovirastossa vastaaviin kriiseihin valmistautumisesta. Hän avaa maahanmuuttopolitiikan kiemuroita.

EU:n taakanjako

– Tällä hetkellä näyttää siltä, että vain Suomi ja muutama muu jäsenmaa on täyttänyt velvoitteita. Voisin kannattaa, mikäli kaikki EU-maat lähtevät tähän oikeasti mukaan siten, että saadaan aikaan reilu ja tasainen taakanjako.

Kiintiöpakolaiset

– Kiintiöjärjestelmä on hyvä, koska siten vältetään turhat ja vaaralliset reissut ja ihmissalakuljetus. Suomen kiintiö on aika kitsas, sitä voisi suurentaa. Suomen kantokyky on noin 3000-5000 pakolaisen välillä vuosittain.

EU:n ”karkotuskeskukset”

– Näillä tarkoitetaan EU:n ulkopuolelle, unionin ulkorajojen tuntumaan perustettavia keskuksia, joihin pakolaiset voisivat hakeutua. Olen hiukan skeptinen niiden suhteen monestakin syystä. Voi olla, että niihin hakeuduttaisiin tarpeettoman paljon siellä, missä keskus sijaitsee lähellä.

Kehitysyhteistyön ja maahanmuuton kohtalonyhteys

– Toivottavasti kehitysyhteistyövarat nousevat 0,7 prosenttin BKT:sta, mutta suoranaista yhteyttä pakolaisvirtoihin kehitysavun määrällä ei välttämättä ole.

Pakkopalautukset

– Itse en vastaa Migrissä oleskelulupiin liittyvistä asioista tai kriteereistä. – Ymmärrän toki hyvin inhimillisen puolen, mitä merkitsee yksilötasolla. Nämä eivät ole helppoja kysymyksiä. On kuitenkin hyväksyttävä lainalaisuudet, joiden puitteissa toimitaan.

Kirkko turvapaikkana

– Kirkko on mielestäni toiminut asiassaan lain mukaisesti eikä ole kuulemani mukaan yrittänyt estää viranomaisten työskentelyä tai piilotellut turvapaikanhakijoita.
Vuoden 2015 pakolaiskriisistä selvittiin Kuosmasen mielestä hyvin juuri siksi, että järjestöt, seurakunnat ja viranomaiset tekivät yhdessä loistavaa työtä.

Ylitarkastajana Maahanmuuttovirastossa työskentelevä Tomi Kuosmanen johti kahta vastaanottokeskusta vuoden 2015. Lue hänen kokemuksistaan enemmän täältä.

Ylös