Lontoon pörssi valitsi soinilaisen Kohiwoodin dynaamisten kasvuyritysten joukkoon – Hannu Suni iloitsee

2.10.2018 klo 09:46 Kotimaa Kristiina Kunnas

Lontoon Pörssi valitsi 1 000 inspiroivinta yritystä Euroopan Unionin alueelta. Suomesta joukkoon valikoitui 20, joista yksi on Hannu Sunin osaomistama ja johtama liimapuutuotteita vientiin valmistama Oy Kohiwood Ltd Soinista.

– Emme ole Suomen suurimpia sahatavaran tuottajia, mutta pientukkeja käytämme vuodessa noin seitsemän miljoonaa kappaletta, ja sillä mittarilla olemme suursaha, toimitusjohtaja Hannu Suni naurahtaa.

Suni matkusti syyskuun lopulla Brysseliin vastaanottamaan huomionosoitusta Euroopan Parlamentissa järjestetyssä tilaisuudessa.

Emme tienneet, että firmastamme oli tehty tällainen analyysi, ja että meidät valittaisiin Euroopan dynaamisimpien yritysten joukkoon. Sikäli huomionosoitus tuli yllätyksenä. – Kohiwoodin toimitusjohtaja Hannu Suni

– Onhan se iso ilo, että meillä vaikeiden vuosien jälkeen menee nyt paremmin, kertoo Kohiwoodissa 21 vuotta osaomistajana ollut Suni.

Jyrki Katainenkin oli kiittämässä valittuja yrityksiä kasvun eteen tehdystä työstä, Suni jatkaa.

Katainen toimii vielä ensi kevääseen saakka komission varapuheenjohtajana alueinaan työllisyys, kasvu, investoinnit ja kilpailukyky.

– Pk-yritykset ovat selkäranka Euroopan taloudessa, joka on vakaa ja kasvava. Jäsenvaltioiden rakenteellisten uudistusten ansiosta, mutta myös dynaamisten ja innovatiivisten, nopean kasvun pk-yritysten ansiosta työllisyys on saavuttanut uuden ennätystason, kun lähes 240 miljoonaa ihmistä on työssä, EU-komission varapuheenjohtajan Jyrki Kataisen lausunnossa sanotaan.

– Emme tienneet, että firmastamme oli tehty tällainen analyysi, ja että meidät valittaisiin Euroopan dynaamisimpien yritysten joukkoon. Sikäli nimeys tuli yllätyksenä, Hannu Suni kertoo.

Lontoon pörssi valitsi dynaamisten yritysten listalle 20 suomalaisyritystä. Ne työllistävät yli 3 300 työntekijää, keskimääräinen liikevaihto oli 45 miljoonaa euroa. Niillä on 64 patenttia ja 25 rekisteröityä tavaramerkkiä. Suomalaisyritysten kolmelta vuodelta yhdistetty keskimääräinen vuotuinen kasvuprosentti oli 15. Tämä oli alhaisempi kuin kaikkien listan yritysten 24 prosentin keskimääräinen kasvu.

Kohiwoodin perustivat Soiniin vuonna 1987 Ahti Hintsa ja Arvo Korpela. Hannu Suni tuli osaomistajaksi mukaan 1997. Hän on viitasaarelainen. Työmatka Soiniin on sata kilometriä.

Kohiwoodin toimitusjohtaja Hannu Suni johtaa myös Keski-Suomen Kristillisdemokraatteja. Piirin tavoitteena on saada jälleen oma kansanedustaja ensi kevään vaaleissa. – Onnittelut piirimme puheenjohtajalle merkittävästä saavutuksesta! Lontoon pörssin listaaman tuhannen inspiroivan pienen ja keskisuuren yrityksen joukosta löytyy johtamasi yritys, Kohiwood Oy. KD Keski-Suomen piirihallitus toivoo, että säilyt jatkossakin ehjänä ja terveenä käyttämällä jarrusukkia ja kalanmaksaöljyä, onnitteli piirihallituksen väki viime viikolla.

– Urheilulääkäri Aki Hintsa, Ahti Hintsan poika, pyysi minut mukaan Arvo Korpelan kuoltua yllättäen. Ostin osuuksia yrityksestä useammassa erässä ja nyt on 21 vuotta yritystoimintaa takana.

Hintsan perheestä ovat mukana edelleen myyntijohtajana toimiva Anssi Hintsa sekä Anu-Elina Hintsa, ja Anssin poika Antti Hintsa on mukana tuotteiden myynnissä.

Suni tuli Kohiwoodiin Keski-Suomen metsänhoitoyhdistysten liiton metsäpäällikön paikalta. Siellä hänen päätehtävänään oli puunhankinta.

– Lamavuodet olivat Kohiwoodissa tosi tiukkaa aikaa. Finanssikriisi vei asiakkaat meiltä ja liikevaihto putosi kolmannekseen. Yrityssaneeraus oli ainoa vaihtoehto selvitä eteenpäin.

Silloin vielä varatoimitusjohtajana työskennellyt Suni kävi välillä takahuoneessa rukoilemassa viisautta tarvittaviin ratkaisuihin.

– Selkeytimme ydinliiketoimintaa ja teimme toiminnallisia muutoksia. Vuoden 2011 jälkeen kurssi kääntyi.

Kasvu sen jälkeen on ollut niin vahvaa, että Kohiwood valittiin 1 000 inspiroivimman yrityksen joukkoon Euroopassa.

Hannu Suni pitää jaksamisestaan huolta. Nyt 62-vuotiaana hän ei enää keräile maratoneja. Niitäkin on plakkarissa kahdeksan kappaletta.

– Mutta pyöräilen paljon ja talviaikana uin hallissa. Kaikenlaista liikuntaa hiihtoa myöten kuuluu ohjelmaan, jotta pysyn kunnossa.

Onko yrittäminen kaduttanut jossain vaiheessa?

– Kaikkein tiukimpana aikana vähän kadutti, mutta selviämisen haaste oli samalla iso. Ainakin tuli  punnittua kestokyky, minkälainen sitä on ihmisenä ja paljonko painetta kestää.

 

Kohiwood

Lontoon pörssi valitsi Kohiwoodin Euroopan dynaamisiin kasvuyrityksiin syyskuussa 2018
liimapuulevyn vientiyhtiö Soinissa
tytäryhtiö Englannissa
kotimaan markkina noin 10%
tärkeimmät kumppanit: Englanti, Itämeren ympäristö, Pohjola, Keski-Eurooppa, Lähi-itä, Kaukoitä
kalusteteollisuuden puolivalmisteita, tuotteita rakennustuoteteollisuuteen
työntekijöitä noin 65, aliurakoitsijoita noin 20, liikevaihto noin 30 me,
puunjalostusyritys, myy myös sahatavaraa, sahaa pienpuuta
vuodessa 330 000 kuutiota, 7 miljoonaa kappaletta
lukuisia puuntoimittaja, suurimmat Metsä Group ja Metsähallitus

 

Lontoon pörssin valitsemien Euroopan ”dynaamisten kasvuyritysten” listalle ylsi 20 suomalaista:

Amitec
Andelslaget Närpes Grönsaker – Närpiön vihannes
Ansion Sementtivalimo
Darekon
Isku
Jan-Erik Sigg
Juustoportti
Kohiwood
LSK
Lumon
Meltex
Nordic Trout
Normet
Pesmel
Qvantel
Reaktor
Sievin Jalkine
Silvasti
Veisto
Vizeum

 

Ylös