Sari Essayah nostaa Weberin Stubbin edelle, koska haluaa vahvistaa EPP:n kristillisdemokraattista perustaa

24.10.2018 klo 13:48 Politiikka Samuli Rissanen

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah ei näe ristiriitaa siinä, ettei tuekaan EU-komission seuraavaksi puheenjohtajaksi maanmiestään Alexander Stubbia.

Essayah haluaa vahvistaa EPP:n kristillisdemokraattista perustaa, jota edustaa paremmin saksalainen Manfred Weber.

Kristillisdemokraatit ovat tänä vuonna päässeet Euroopan kristillisdemokraateista ja kansanpuolueista koostuvan EPP:n täysjäseniksi ja vamistautuvat uudessa asemassa Helsingissä parin viikon kuluttua pidettävään EPP:n puoluekokoukseen.

Helsingin Messukeskuksessa 7.-8.marraskuuta pidettävässä kokouksessa valitaan EPP:n kärkiehdokas EU-komission tulevaksi puheenjohtajaksi.

EPP:n jäsenpuolueiksi lukeutuu kristillisdemokraattien ohella kokoomus, jolla on EU-komission puheenjohtajakisaan oma ehdokas, Alexander Stubb.

Kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah’n ehdokas Stubb ei ole, sillä vaakakupissa painaa kristillisdemokraateille tärkeä arvopohja. Siten saksalainen kristillissosialistisen CSU-puolueen ehdokas Manfred Weber on enemmän Essayah’n mieleen.

– EPP:llä on vahva kristillisdemokraattinen perusta, ja Weber edustaa sitä hyvin

– EPP:llä on vahva kristillisdemokraattinen perusta, ja Weber edustaa sitä hyvin, Essayah sanoo.

Hän muistuttaa, että Euroopan keskustaoikeistoon kuuluvien puolueiden joukossa on sekä kristillisdemokraatteja että muita puolueita, joiden edustamissa arvoissa on eroja.

– Haluan olla vahvistamassa EPP-ryhmän kristillisdemokraattista puolta, siksi haimme täysjäsenyyttäkin EPP:ssä, Essayah kertoo.

Kristillisdemokraattien täysjäsenyys hyväksyttiin tämän vuoden huhtikuussa.

Essayah uskoo, että EPP:n kärkiehdokkaan kisasta tulee tasainen. Äänestäviä delegaatteja marraskuisessa Helsingin kokouksessa on kaikkiaan 734, joista 12 tulee kokoomuksesta ja neljä Kristillisdemokraateilta.

Saksa dominoi delegaattien määrässä ja heitä odotetaan olevan Helsingin äänestyksissä 85.

Kristillisdemokraattien delegaatteihin lukeutuvat Essayah’n ohella puoluesihteeri Asmo Maanselkä, puoluevaltuuston puheenjohtaja Aki Ruotsala ja KD Naisten puheenjohtaja, puolueen 1. varapuheenjohtaja Tiina Tuomela.

Weberin vastaehdokas, kokoomuksen Alexander Stubb, on etukäteen arvionut olevansa kisassa  hienoinen altavastaaja.

EPP on nykyisen Euroopan parlamentin suurin ryhmä, ja mielipidemittausten mukaan se säilynee suurimpana myös ensi kevään eurovaalien jälkeen.

Suurimman puolueen ehdokkaasta ei kuitenkaan automaattisesti tule komission seuraavaa puheenjohtajaa, sillä myös jäsenmailla on merkittävää valtaa nimitykseen.

Ylös