Saksalaismedia: Merkel ei asetu enää ehdolle puolueensa johtoon – haluaa kuitenkin pysyä Saksan liittokanslerina

29.10.2018 klo 13:17 Politiikka KD Lehti

Puheenjohtajuudesta luopuvan Angela Merkelin on määrä pitää lehdistötilaisuus Berliinissä vielä tänään maanantaina iltapäivällä.

Saksassa liittokansleri Angela Merkel ei enää aio olla ehdolla jatkokaudelle CDU:n puheenjohtajaksi, uutisoi muun muassa saksalainen Focus Online. Sen sijaan Merkel haluaa jatkaa liittokanslerina. Focus Onlinen mukaan Merkel olisi tehnyt aikeensa selväksi puoluejohdon kokouksessa.

Tähän asti Merkel on ollut sillä kannalla, että puoluejohtajuus ja liittokanslerin pesti ovat tiukasti kytköksissä.

Tähän asti Merkel on ollut sillä kannalla, että puoluejohtajuus ja liittokanslerin pesti ovat tiukasti kytköksissä. CDU:n puoluekokous pidetään 8. joulukuuta.

Merkelin aikeista odotetaan saatavan lisää tietoa maanantaina iltapäivällä, kun hänen on määrä pitää lehdistötilaisuus.

Merkel on johtanut Saksan kristillisdemokraatteja 18 vuotta. Liittokanslerina hän on toiminut 13 vuotta.

Viime aikojen vaalitappiot ovat kuitenkin jäytäneet Merkelin valtaa. Tuoreimman tappion CDU koki sunnuntaina 28. lokakuuta pidetyissä Hessenin osavaltiovaaleissa. Puolue menetti kannatuksestaan noin 11 prosenttiyksikköä.

Äskettäisissä Baijerin osavaltiovaaleissa CDU:n sisarpuolue CSU kärsi historiallisen tappion.

Myös viime vuoden parlamenttivaalit merkitsivät selkeää takaiskua Merkelille. Niiden jälkeen kristillisdemokraatit muodostivat hallituksen sosiaalidemokraattien kanssa.

Hallitusyhteistyö on kuitenkin huojunut. Merkelin CDU:n ja CSU:n välillä on ollut jännitteitä, mutta myös sosiaalidemokraattien kestokyky on ollut koetuksella, koska puolue on kristillisdemokraattien tavoin kokenut vaalitappion toisensa jälkeen.

Merkelin liittohallituksen kohtalon avainkysymys onkin, jatkavatko sosiaalidemokraatit edelleen hallituksessa. Puolue syytti Hessenissä kokemastaan rökäletappiosta liittohallituksen eripuraa ja vaati CDU:lta suunnanmuutosta.

Deutsche Wellen mukaan SPD:n johtajat eivät toistaiseksi näytä vakavasti harkitsevan hallituksesta lähtöä.

Lähde: STT-AFP

Ylös