Päivi Räsänen pitää myöhäisten, yli 22.raskausviikolla tehtyjen aborttien määrää hätkähdyttävän suurena

28.11.2018 klo 19:39 Politiikka Samuli Rissanen

Kansanedustaja Päivi Räsäsen mukaan myöhäisten aborttien määrä on huolestuttavalla tavalla kasvanut aivan viime vuosina. Viime vuonna 2017 tehtiin 71 raskaudenkeskeytystä yli 22. raskausviikolla kun vuonna 1997 niiden määrä oli yhdeksän.

– Vaikka määrä suhteessa aborttien kokonaismäärään (9358) on pieni, pidän lukemaa hätkähdyttävän suurena, abortista kirjan vastikään kirjoittanut kansanedustaja Päivi Räsänen kertoo.

Hän muistuttaa, jokaisen myöhäisen abortin kohdalla on ollut kysymys lapsesta, joka on jo ylittänyt rajan, jonka jälkeen nykyisillä hoitokeinoilla lapsen olisi mahdollista jäädä eloon kohdun ulkopuolella.

Räsäsen mielestä myöhäiset raskaudenkeskeytykset loukkaavat syvästi lasten ihmisoikeuksia. Esimerkiksi Lääkäriliiton vuonna 2016 päivitetyssä ”Syntymättömän oikeudet” –ohjeistuksessa todetaan: ”Syntynyt lapsi katsotaan raskauden kestosta riippumatta ihmiseksi. Häneen ulottuu sekä lainsäädännön, että eettisten normien määrittämä suoja.”

– Tämä ei tällä hetkellä toteudu. Olipa abortin etiikasta mitä mieltä tahansa, elinkelpoisuusiän saavuttaneiden lasten elämä tulee turvata.

Aborttilakia säädettäessä valiokunta korosti, että raskauden keskeyttämisen ehdottomana takarajana on pidettävä ajankohtaa, josta lapsella on parhaissa mahdollisissa olosuhteissa kyky säilyä hengissä äidin ruumiin ulkopuolella.

Keskoshoidon kehittyessä tämä raja on laskenut tuolloisesta 24. raskausviikosta 22. raskausviikkoon.

Eugeenisin perustein tehdyt raskaudenkeskeytykset kohdistuvat valtaosin huomattavasti lievemmin sairaisiin sikiöihin, kuten Downin syndroomaa sairastaviin lapsiin. Heistä yli puolet abortoidaan.

Eugeenisin perustein eli sikiön vammaisuusperusteella abortteja tehdään noin 200–300 vuosittain. Vain noin kymmenellä näistä sikiöistä on lain perusteluissa mainittu elinkyvyttömyyden aiheuttava aivojen täydellinen puuttuminen.

Kuitenkin eugeenisin perustein tehdyt raskaudenkeskeytykset kohdistuvat valtaosin huomattavasti lievemmin sairaisiin sikiöihin, kuten Downin syndroomaa sairastaviin lapsiin. Heistä yli puolet abortoidaan.

– Lisäksi raskauksia keskeytetään sellaisessakin kromosomipoikkeavuudessa kuten Turnerin oireyhtymässä, johon ei edes liity henkisen kehityksen jälkeenjääneisyyttä, vaan ainoastaan lievää pienikokoisuutta ja hedelmättömyyttä, Räsänen sanoo.

WHO:n suosituksen mukaisesti 22. raskausviikolla syntynyt tai 500 grammaa painavampi rekisteröidään lapseksi, syntyypä hän elävänä tai kuolleena.

Myöhäisessä raskaudenkeskeytyksessä synnytetään lapsi, joka saattaa elää useita minuutteja tai tunteja syntymänsä jälkeen.

– Lapsi saattaa liikkua ja itkeä, mutta häntä ei hoideta, vaan jätetään kuolemaan. Kun pientä keskoslasta tehohoidetaan, viereisestä huoneesta saatetaan viedä hävitettäväksi saman ikäistä abortoitua Down-lasta, jonka sydän vielä lyö.

– Toisena vaihtoehtona voidaan suorittaa ns fetisidi eli kuolettaminen, jossa sikiön sydämeen ruiskutetaan kaliumkloridia. Tämä tarkoittaa elinkelpoisuusiän saavuttaneen lapsen tappamista, Räsänen toteaa.

 

Ylös