Lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus toivoo perheisiin raitista joulua – ”Se olisi paras joululahja”

24.12.2018 klo 09:14 Politiikka Kristiina Kunnas

Alkoholittomien oluiden ja viinin myynti on kasvanut tämän vuoden aikana ison harppauksen. Kristillisdemokraattien lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus iloitsee muutoksesta. – Raittius olisi mahtava joululahja lapsiperheissä, Tanus sanoo.

Kristillisdemokraattien kansanedustaja Sari Tanus teki viime vuonna lakialoitteen, jossa hän esitti ravintoloihin lisää alkoholittomia juomavaihtoehtoja. Lakialoitteessa Tanus esitti, että kaikissa anniskelupaikoissa pitäisi tarjota myös riittävä määrä alkoholittomia juomia.

Juuri ennen joulua uutisoitiin, että alkoholittomien oluiden ja viinin myynti on kasvanut tänä vuonna useita kymmeniä prosentteja.

– Nyt voi puhua jo jonkinlaisesta alkoholittomien viinien ja oluiden trendistä, lääkäri-kansanedustaja Tanus iloitsee.

– Lapsiperheiden vanhemmat ja varsinkin vanhempi väestö on vihdoin löytänyt alkoholittomat juomat, hän jatkaa.

Turvakotien karut luvut muistuttavat edelleen suomalaisen alkoholikulttuurin varjopuolista. Kauan odotetusta joulusta muodostuu monessa perheessä vain pelkoja herättävä, ahdistava aika.

Tanus esitti alkoholilakia muutettavaksi siten, että anniskelupaikalla olisi saatavilla aina myös alkoholiton vaihtoehto.

Käytännössä se tarkoittaisi sitä, että kaikista myydyistä alkoholituoteryhmistä, kuten panimotuotteista ja viinituotteista olisi myös alkoholiton versio.

Panimotuotteisiin kuuluvat oluet, siiderit ja long drinkit, viinituotteisiin taas puna-, valko- ja kuohuviinit.

– Alkoholilain lähetekeskustelussa asiaa vastustaneet olivat sitä mieltä, että kun kysyntä on niin vähäistä, ei tällaista kirjausta voida hyväksyä. Nyt näyttää kuitenkin siltä, että kysyntä kasvaa kovaa vauhtia, Tanus sanoo.

Tanus toimii asian airueena, sillä hänen ravintolakäynteihinsä kuuluu tiedustella alkoholittomien juomien valikoimaa.

– Aina ravintoloissa käydessäni kysyn, onko teillä tarjolla alkoholittomia viinejä, tai oluita, Tanus kertoo.

– Se on tietenkin yksittäinen teko, mutta omalta osaltaan viestii ravintolalle, että kysyntää alkoholittomille juomille on.

– Asennemuutos tässä onkin tärkeää, Tanus haluaa muistuttaa.

– Se tapahtuu vähitellen ja joskus huomaamatta.

Hänen mielestään alkoholittomien juomien tilaaminen voi toimia hyvänä esimerkkinä.

– Tällä toiminnalla voi olla arvaamattoman suuret vaikutukset, Tanus uskoo.

Hänen joulutoiveensa on vakava.

– Kunpa mahdollisimman monen perheen joulupöydässä tarjottaisiin alkoholittomia juomia, alkoholin sijaan.

Tanus tietää, että liian monen suomalaislapsen joulu on särkynyt vanhempien alkoholin käytön vuoksi.

– Turvakotien karut luvut muistuttavat edelleen suomalaisen alkoholikulttuurin varjopuolista. Kauan odotetusta joulusta muodostuu monessa perheessä vain pelkoja herättävä, ahdistava aika.

– Vain me itse voimme muuttaa tuota kulttuuria.

Tanus vetoaa kansalaisiin. Hän uskoo, että muutos onnistuu, jos tahtoa on.

– Voisimmeko tänä jouluna jättää alkoholijuomat ostamatta? Voisimmeko antaa lapsillemme ja läheisillemme onnellisen muiston joulusta? Joulusta jolloin lapset saivat vapaasti nauttia yhdessäolosta, lahjoista ja kaikesta joulun mukanaan tuomasta hyvästä, ilman pelkoa ja ahdistusta.

Lääkäri-kansanedustaja Sari Tanus toivoo suomalaisille raitista joulua. – Liian monen suomalaislapsen joulu on särkynyt vanhempien alkoholin käytön vuoksi. Raittius olisi paras joululahja. (Kuva Jukka Salmi)

 

 

Ylös