Wärtsilä aloittaa maailmanlaajuisen säästökuurin – Suomesta karsitaan enintään 150 työpaikkaa

30.1.2019 klo 15:45 Kotimaa Sari Savela

”Tämä on kivulias ratkaisu, mutta henkilöstövähennyksiä ei valitettavasti voida välttää”, konsernijohtaja Jaakko Eskola toteaa.

Konepajayhtiö Wärtsilä ilmoitti tänään keskiviikkona aloittavansa toimet, joiden ennakoidaan johtavan maailmanlaajuisesti noin 1 200 työpaikan vähenemiseen. Suomessa yhtiö vähentää enintään 150 työpaikkaa, STT:lle kerrottiin.

Toimilla Wärtsilä pyrkii saavuttamaan sadan miljoonan euron vuotuiset säästöt. Vähennykset vaikuttavat henkilöstöön kaikissa liiketoiminnoissa ja tukitoiminnoissa.

Wärtsilällä on yli 19 000 työntekijää yli 80 maassa, eniten Euroopassa ja Aasiassa. Viidennes yhtiön henkilöstöstä työskentelee Vaasassa, Turussa ja Helsingissä.

Yhtiön mukaan esimerkiksi kansainvälisen kaupan jännitteet ja geopoliittinen epävarmuus ovat muodostaneet tummia pilviä markkinoille.

– Meidän on vahvistuttava yhtiönä menestyäksemme tässä kehityskulussa. Jotta säilyttäisimme johtavan asemamme markkinoilla ja pysyisimme vahvana, ketteränä ja kilpailukykyisenä on keskeisen tärkeää, että tehostamme toimintojamme jatkuvasti ja sopeutamme niitä markkinoiden vaatimuksiin, konsernijohtaja Jaakko Eskola sanoo yhtiön tiedotteessa.

Wärtsilällä on yli 19 000 työntekijää yli 80 maassa, eniten Euroopassa ja Aasiassa. Viidennes yhtiön henkilöstöstä työskentelee Vaasassa, Turussa ja Helsingissä.

– Tämä on kivulias ratkaisu, mutta henkilöstövähennyksiä ei valitettavasti voida välttää, Eskola jatkaa.

Suomessa vähennettävien työsuhteiden määrät eri toiminnoissa ja eri paikkakunnilla täsmentyvät yt-neuvottelujen aikana.

Tulos laski, liikevaihto kasvoi

Wärtsilä julkisti keskiviikkona osavuosikatsauksensa. Yhtiön vertailukelpoinen tulos laski loka-joulukuussa 226 miljoonaan euroon, kun tulos vuotta aiemmin oli 241 miljoonaa euroa.
Yhtiön viimeisen vuosineljänneksen liikevaihto kasvoi 1,5 miljardiin euroon, kun se vuotta aiemmin oli reilut 1,4 miljardia. Liikevaihtoa syntyi etenkin merenkulku- ja energiatoimialoilla.

Wärtsilä ennakoi, että tänä vuonna sen palveluiden kysyntä pysyy viime vuoden tasolla.

Tilauskannan yhtiö luonnehtii olevan terveellä pohjalla eli tilauksia on määrä toimittaa 3,7 miljardin euron arvosta tänä vuonna.

– Suunniteltujen tehostustoimien menestyksekäs läpivienti pysyvien säästöjen ja asiakasarvon kasvun varmistamiseksi tulee olemaan keskeisessä asemassa kannattavuutemme kehityksessä vuonna 2019, Eskola sanoo yhtiön tilinpäätöstiedotteessa.

Lähde: STT-Mika-Matti Taskinen

 

Ylös