ViaDia Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja Pekka Matilainen: Huono-osaisille löydettävä inhimillinen paikka osallistua yhteiskuntaan

4.2.2019 klo 09:52 Politiikka Samuli Rissanen

Diakoniajärjestö ViaDia Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtaja Pekka Matilainen on nimetty Kristillisdemokraattien eduskuntavaaliehdokkaaksi Pirkanmaalla.

Matilainen on tehnyt viimeiset 10 vuotta työtä ruoka-avun, vankilatyön ja asunnottomuuden parissa.

–   Koen kutsumusta kehittää valtakunnallisesti ja yhteiskunnallisesti toimia, jotka parantavat huono-osaisten henkilöiden mahdollisuutta osallistua yhteiskuntaan ja löytää inhimillinen paikka siinä, Pekka Matilainen kertoo.

Kangasalta kotoisin oleva 49-vuotias aviomies ja neljän kouluikäisen lapsen isä toimii diakoniajärjestö ViaDia Pirkanmaa ry:n toiminnanjohtajana.

Järjestön toimintaan kuuluvat ruoka-aputyö, kuntouttava työtoiminta, työllistämispolut, asunnottomuustyö ja vankilatyö sekä vapautuvien vankien tukeminen.

Matilaisella on myös omakohtainen kokemus siitä, miten elämä voi muuttua radikaalisti.

–   Koen kutsumusta kehittää valtakunnallisesti ja yhteiskunnallisesti toimia, jotka parantavat huono-osaisten henkilöiden mahdollisuutta osallistua yhteiskuntaan ja löytää inhimillinen paikka siinä

Tällä hetkellä ViaDia Pirkanmaa -järjestöllä on 18 palkattua työntekijää ja noin 70 kuntoutujaa Tampereen ja Kangasalan kaupungeilta sekä alueen vankiloista. Järjestö toimii palveluntuottajana Tampereen kaupungille, Kangasalan kaupungille ja rikosseuraamuslaitokselle.

Matilainen on myös Suomen Vapaakirkon- ja ViaDia ry:n vankila- ja kriminaalityön yhdyshenkilö ja hänellä on erilaisia muita seurakunnallisia luottamustehtäviä.

Matilainen on osallistunut valtakunnalliseen kehittämistyöhön yhteistyössä Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen, sosiaali- ja terveysministeriön ja ympäristöministeriön kanssa.

– Olen toiminut 10 vuotta ViaDia työssä. Olemme matkan varrella kehittäneet laajoja tukimuotoja kaikista huono-osaisimpien lähimmäistemme tueksi. Erityisinä painopistealueina ovat olleet ruoka-apu asiakkaiden kuntouttavat päiväkeskukset, asunnottomuustyön uudet toteuttamistavat ja vapautuvien vankien erilaiset tukimuodot yhdessä viranomaistahojen kanssa.

– Olemme toteuttaneet näiden vuosien aikana 12 erilaista ESR, RAY, STEA ja työvoimapoliittisesti rahoitettua tai ministeriöhanketta. Olen toiminut useimpien hankkeidemme johtajana tai kehittäjänä, Matilainen kertoo.

Matilaisella on näkyviä tukijoita ja suosittelijoita:

Matilainen aikoo nostaa kampanjassaan esiin muun muassa perusturvan uudistamisen tarpeen ja päihdehoidon ja päihdepolitiikan kysymykset. Hänellä on näkyviä tukijoita ja suosittelijoita.

– Pekalla on erityisosaamista köyhyyden, syrjäytymisen ja eriarvoisuuden vähentämiseksi, kristillisdemokraattien puheenjohtaja Sari Essayah kuvailee pitkän linjan järjestösosiaalityön kehittäjää.

Essayah on mukana kampanja-avauksessa Tampereella tämän viikon perjantaina eli 8.2.

Pirkanmaan pitkäaikainen kansanedustaja, sosiaalineuvos Leena Rauhala tukee ja suosittelee niin ikään Pekka Matilaista eduskuntavaalityöhön.

– Pekalla on tahtoa, sydäntä ja taitoa vaikuttaa asioihin heikomman hyväksi, Rauhala kertoo.

– Tunnen Pekan kymmenen vuoden ajalta. Hänellä on poikkeuksellinen kyky saada pienillä resursseilla aikaan suuria tuloksia, mitä tulee haavoittuvassa asemassa olevien elämän parantamiseen, professori Juho Saari puolestaan sanoo.

www.pekkamatilainen.fi

Ylös