”Yksikään kansakunta ei kestä sitä, että näin suuri osa nuorista ajautuu syrjäytymiseen”

14.2.2019 klo 17:15 Politiikka

Nuorten yleisimpiä terveysongelmia ovat mielenterveydelliset häiriöt.  Esimerkiksi Uudellamaalla jo lähes joka kymmenes 13–17-vuotias nuori oli viime vuonna psykiatrisen erikoissairaanhoidon asiakas.

Viimeisen parinkymmenen vuoden aikana mielenterveyden vuoksi erikoissairaanhoitoon ohjautuneiden nuorten avohoidon käyntimäärät on seitsenkertaistuneet Suomessa.

Psykiatrista erikoissairaanhoitoa saaneiden nuorten määrä on kasvanut rajusti lähes koko maassa.

Ennaltaehkäisevät- ja lähipalvelut eivät tällä hetkellä ole riittävällä tasolla.

Esimerkiksi Uudellamaalla jo lähes joka kymmenes 13–17-vuotias nuori oli viime vuonna psykiatrisen erikoissairaanhoidon asiakas. Tällöin hoidoksi eivät auta enää perusterveydenhuollon sektoripalvelut.

–  Yksikään kansankunta ei kestä sitä, että näin suuri osa nuorista ajautuu syrjäytymiseen, kristillisdemokraattien kansanedustaja Antero Laukkanen sanoo.

Hän muistutti eduskunnan kyselytunnilla, että ennaltaehkäisevät- ja lähipalvelut eivät tällä hetkellä ole riittävällä tasolla.

– Kysynkin asianomaiselta ministeriltä, millä toimenpiteillä nuorten ennaltaehkäiseviä ja matalan kynnyksen mielenterveyspalveluja tullaan lisäämään.

Perhe- ja peruspalveluministeri Annikan Saarikon mukaan on tärkeä yrittää ymmärtää ongelmaa. Hänen mukaansa  kasvamassa oleva sukupolvi on valmiimpi puhumaan ongelmistaan ja niihin liittyvät tabut ovat haihtuneet.

– Se on myös lsännyt rohkeutta hakea apua, jota pitäisi kuitenkin antaa huomattavasti aiemmin.

Saarikko nostaa hyväksi esimerkiksi Espoossa käytössä olevan IBC-mallin, jonka tulokset kertovat siitä, että nopea ja voimakas tuki on tehokkain.

– Toivottavasti tämä toimintamalli leviää, hän sanoo.

Ylös